Politie verspreidt nieuwe beelden van ‘Bolle Jos’: “Tips dat hij er vermoedelijk anders uitziet”

De Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie hebben meer beeldmateriaal verspreid van de gezochte Jos Leijdekkers (31), ook wel bekend als ‘Bolle Jos’. Er werd ook een nieuwe compositietekening gemaakt, nadat er tips binnenkwamen dat de man er vermoedelijk anders uitziet. Begin mei werd de man nog op de ‘EU Most Wanted List’ geplaatst.

nelo

LEES OOK. Nederland zet ‘Bolle Jos’ op lijst van meest gezochte criminelen: “Cokekoning van de Antwerpse haven”

De 31-jarige Jos Leijdekkers, alias ‘Bolle Jos’, staat in Nederland op de Nationale Opsporingslijst vanwege cocaïnehandel en geweld. Er werd eerder al een beloning van 75.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot zijn aanhouding.

De politie verspreidde begin mei nog een opsporingsbericht met de laatste foto’s. “Er kwam een tiental tips binnen over Jos Leijdekkers”, zegt de politie. “Op basis van die informatie werd duidelijk dat hij er nu vermoedelijk anders uitziet en hiervan is een compositietekening gemaakt. Daarnaast hebben we beeldmateriaal ontvangen waar Jos Leijdekkers op staat.”

 © Politie Nederland

 © Politie Nederland

De gezochte crimineel heeft geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland. De politie vermoedt dat hij al langer in het buitenland verblijft, wellicht in Turkije. “Het onderzoek heeft echter nog geen concreet zicht gegeven op zijn verblijfplaats. Met dit nieuwe materiaal hopen we meer informatie te krijgen over zijn verblijfplaats om hem vervolgens te kunnen aanhouden”, aldus de politie.

 © Politie Nederland

Cokekoning van de Antwerpse haven

Bolle Jos wordt gezien als een van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Daarnaast wordt hij verdacht van het op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel.

Onderschepte cryptocommunicatieberichten van Sky-ECC geven een inkijk in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel. Uit deze berichten komt naar voren dat Leijdekkers zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud die vermoedelijk met de cocaïnehandel zijn verdiend.

 © Politie Nederland

In het omvangrijke onderzoek zijn door het onderzoeksteam strafdossiers samengesteld over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In een van de zaken is ook sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld.

Verdwijning van ‘tante Naima’

Het vermoeden bestaat ook dat hij betrokken is bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal (52), ook bekend als ‘tante Naima’. Ze verdween op 20 oktober 2019 nadat ze in Amsterdam in een auto stapte. In onderschepte cryptocommunicatieberichten komt naar voren dat Leijdekkers een belangrijke rol heeft bij de verdwijning van Jillal.

Naima Jillal. © rr

LEES OOK. Foto’s gemartelde drugsbazin ‘tante Naima’ duiken op bij beruchte drugsbaron Ridouan Taghi

Van Naima Jillal ontbrak lange tijd ieder spoor. Totdat op een telefoon, die in het Marengo-onderzoek in beslag is genomen, foto’s zijn aangetroffen van een vrouw. Het vermoeden bestaat dat het om Jillal gaat en dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.

Heeft u Jos Leijdekkers gezien of heeft u een vermoeden waar hij nu verblijft, meldt u dat dan. Benader hem niet zelf, maar neem wanneer u hem ziet contact op met de politie. Mail naar tips-jos@politie.nl of bel / stuur een sms of Whatsapp-bericht naar +31 (0) 6 38 88 44 93.

Vastgoed

Jobs in de regio