Zuhal Demir. ©  Boumediene Belbachir

Vlaamse regering beslist dit najaar of statiegeld op blikjes en plastic flessen wordt ingevoerd

De Vlaamse regering beslist dit najaar of er statiegeld komt op blikjes en plastic flessen. De beslissing wordt genomen op basis van nieuwe cijfers over zwerfvuil die in de komende weken worden aangeleverd.

De Antwerpse schepen Els van Doesburg (N-VA) ziet statiegeld op plastic flessen en blikjes “wel zitten”. Ook haar partijgenote en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir, die bevoegd is voor de materie, is niet meteen tegen. “Wij beslissen nog dit jaar of er een vorm van statiegeld wordt ingevoerd”, zegt haar kabinetschef Andy Pieters. “Dat doen we op basis van verschillende cijfers over zwerfvuil die ons in de komende weken worden toegestuurd.”

LEES OOK. Schepen van Stads- en Buurtonderhoud Els van Doesburg: “Ik zie statiegeld op blik wel zitten, maar het is geen tovermiddel”

Het gaat onder meer om de jaarlijkse Netheidsindex van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM), die gebaseerd is op een steekproef in veertig Vlaamse gemeenten. In elk van die veertig gemeenten wordt vier keer per jaar een onderzoek naar zwerfvuil gedaan.

Beloningssysteem

De kabinetschef van Zuhal Demir benadrukt dat de minister vaart wil maken met haar beslissing. “In het regeerakkoord staat eigenlijk dat de beslissing over een vorm van statiegeld pas eind 2023 zou worden genomen, maar wij gaan het dus al een jaar vroeger doen”, zegt Andy Pieters. “Als uit de cijfers die we krijgen niet blijkt dat de hoeveelheid zwerfvuil fors is afgenomen, kunnen we een beloningssysteem invoeren voor mensen die niet doen aan de vervuiling. We kunnen dan een of andere vorm van statiegeld invoeren.”

In 2018 wilde toenmalig Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) 25 eurocent statiegeld invoeren per blikje of plastic flesje dat door de consument werd teruggebracht naar een verzamelpunt. Maar haar coalitiepartners Open Vld en N-VA waren daar kritisch over. Matthias Diependaele, toenmalige fractieleider van N-VA in het Vlaams Parlement, vond onder meer dat de kosten van statiegeld niet opwegen tegenover de opbrengsten ervan. Open Vld vond dat statiegeld geen totaaloplossing voor zwerfvuil biedt. Het is nu afwachten of de nieuwe zwerfvuilcijfers de partijen op andere gedachten brengen.

 cwil

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER