Dieren van A: zo kan je de keizerschorpioen in de Zoo toch zien

De aaibaarheidsfactor is niet bij alle dieren even groot, hun gewicht niet altijd even indrukwekkend, maar de passie van hun verzorgers is bij elk dier onuitputtelijk. Zo vertelt Sam met volle overgave over de keizerschorpioen.

Bieke Lathouwers

Het is een van de grootste schorpioensoorten ter wereld, waarvan de volwassenen tot 20 centimeter lang kunnen worden. De dieren leven in de tropische bossen van West-Afrika. Ze maken zelf onderaardse gangen waar ze zich in kunnen voortbewegen.

“En dat is nu net vervelend om hen mooi te tonen aan het publiek”, zegt Sam. “Mensen vragen ons vaak waar de dieren zitten en hoe ze hen kunnen vinden in hun verblijf in het reptielengebouw. Als ze tunnels graven, zijn ze niet te zien en dat is jammer. Maar daar heb ik iets op verzonnen zodat de schorpioenen in een tunnel kunnen kruipen en de mensen hen toch kunnen zien”, vertelt hij trots.

Hij maakte een speciale neptunnel om in het schorpioenenaquarium te leggen. Het is een soort halve tunnel, de achterkant ziet er gewoon uit als een zandtunnel, de voorkant is vrijgehouden en wordt tegen het glas van het terrarium gezet. Zo kunnen de schorpioenen zich schuilhouden in de tunnel terwijl de bezoekers hen toch zien en ontdekken hoe de dieren zich gedragen onder de grond.

Toxisch

“Ik heb de tunnel gemaakt met isolatieschuim”, toont Sam terwijl hij de tunnel ingraaft. “Daarna heb ik hem gecamoufleerd met aarde zodat hij heel natuurlijk oogt en zo ook aanvoelt voor de dieren.”

Schorpioenen verbergen zich graag in tunnels. Om hen toch te tonen in de Zoo, ontwierp verzorger Sam een tunnel die aan de kant van het glas open is. ©  Walter Saenen

Naast het terrarium kruipt een achttal pikzwarte schorpioenen over elkaar. “Het zijn toxische dieren, maar een prik van hen is te vergelijken met een wespensteek”, stelt de verzorger ons gerust. Toch neemt hij geen risico en pikt hij de dieren op met een pincet. “Je moet vooral goed op hun scharen en hun staart letten. Die zijn ontzettend scherp”, lacht verzorger Sam.

Intussen is de tunnel klaar om getest te worden. Keizerschorpioen één zet zich in het zand, kijkt even rond en verdwijnt dan als de weerlicht in de tunnel en dat zie je mooi gebeuren aan de voorkant van het glas. Schorpioen twee twijfelt iets langer. Even kijken, beetje dichter stappen, kopje naar beneden en dan … Toch ook de tunnel induiken. Verzorger Sam ziet het met veel plezier gebeuren: het werkt! Nu heeft niemand nog een excuus om te zeggen dat ze de keizerschorpioenen niet kennen. Je vindt ze tussen de zwemmende schildpadden en de vogelspin in het reptielengebouw.

KEIZERSCHORPIOEN ID

  • Soort: schorpioenen
  • Leefgebied: tropische bossen in West-Afrika
  • Draagtijd: 9 tot 11 maanden
  • Ouderdom: 8 jaar
  • Status: beschermde diersoort
  • Opvallend: Je zou het hen niet aangeven, maar keizerschorpioenen zijn erg zorgzame dieren. Vrouwtjes kunnen tot twintig kleintjes krijgen en dragen die dan drie weken mee op hun rug. Dat ziet er heel schattig uit, want hoewel de volwassen dieren pikzwart zijn, herken je de kleintjes aan hun witte kleur. Ook als ze zelf lopen, helpt mama hen nog een tijdje met het vangen van insecten.

MEER OVER Zoo Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio