De sfeer zat er goed in op Wezel Culinair, ook zondagavond nog. Onder meer Guy Lauryssen en Karin Kupfer (l), beiden werkzaam in restaurant De Linde, amuseerden zich kostelijk met vrienden. Zij kwamen de horeca-collega’s in de regio steunen.© JAA

15.000 bezoekers voor ‘à point’ Wezel Culinair en veel lof voor initiatiefnemer Michel Van Genechten: “Dit smaakt naar meer”

’s-Gravenwezel -

In tijden van torenhoge energiefacturen en dure benzine was het toch maar afwachten of Wezel Culinair, een exponent van het goede ‘rijke’ leven in de Voorkempen, nog wel zou aanslaan. Maar kijk: zelfs de inkomprijs die dit jaar werd ingevoerd, bleek geen drempel te zijn. “Met 15.000 bezoekers ben ik heel gelukkig”, slaakt organisator Michel Van Genechten een zucht van opluchting.

Jan Auman

Waar je dit weekend ook kwam op het festivalterrein tegenover de Delhaize in ’s-Gravenwezel; overal was lof te horen over Michel Van Genechten. De ’s-Gravenwezelaar durfde er na twee coronajaren met lege borden toch maar opnieuw voor te gaan. Hij kleedde het evenement zelfs ruimer en mooier in dan ooit.

“We hadden veel meeval met het weer en iedereen had er duidelijk zin in; zowel standhouders als bezoekers, die na een kalme opstart vrijdag, gelukkig massaal op de afspraak waren”, evalueert Van Genechten. “Mogelijk moeten we het evenement op zaterdag en zondag voortaan iets later opstarten, want in de namiddag was het soms wel erg rustig. Maar ’s avonds werd het overal gezellig druk. Ook de opgemerkte modeshow van boetiek Ymra smaakt naar meer. Ik ben heel blij met de vele positieve reacties.”

Een opgeluchte organisator Michael Van Genechten: “Wezel Culinair 2022 was magisch zoals gehoopt.” © jaa

“Horeca zit in de identiteit van Schilde en ’s-Gravenwezel en dankzij deze man konden de vele fantastische zaken op ons grondgebied zich van hun beste kant laten zien in een oogverblindend kader. De 10.000 euro die wij als gemeente hebben bijgedragen in de organisatie waren mogelijk de beste investering van dit jaar. Ik weet zeker dat heel wat gemeenten in de omgeving ons Wezel Culinair benijden”, haalde schepen van Financiën Olivier Verhulst (Open Vld) de superlatieven boven.

Chef Viki Geunes van ’t Zilte toont zijn bijzonder takeawaygerechtje, speciaal gemaakt voor Wezel Culinair. © jaa

Viki Geunes

Ook Viki Geunes van Zilte, die drie sterren op zijn koksuniform heeft en wel wat gewend is, voelde zich helemaal thuis op het evenement. “Die witte tenten, ruisende palmbomen en uitgelaten sfeer van fijne mensen die het duidelijk naar hun zin hebben, deed me wat denken aan de ‘easy way of life’ zoals je die ook aantreft aan de West Coast in Los Angeles. De vibes sloegen ook over op mij. Een beetje ontspanning en plezier maken mag wel, want er is al zo veel druk in het gewone leven”, aldus Geunes in zijn ‘tentje’.

De sterrenchef had op Wezel Culinair een exquise hapje in de aanbieding: een salade van papaja’s met als hoofdingrediënt koningskrab, afgewerkt met geroosterde groenten, mole (Mexicaanse saus) en zee-egel. Er zat zelfs wat koffieboonolie in verwerkt. “Een klein maar best complex gerecht. Herkenbaar voor wie ’t Zilte kent. Krab is een duur ingrediënt en dus moesten we wel 28 euro vragen, maar er zijn er heel wat over de toonbank gegaan”, droeg Geunes alweer een bordje naar buiten. Dat hij op Wezel Culinair het ‘speelveld’ moest delen met mindere goden uit de gewone brasseriekeuken, vond hij helemaal niet erg.

Kaashandelaar Dirk Martens uit Schilde met één van zijn fans: advocaat Walter Damen. © jaa

Walter Damen en Dirk Martens

Toen wij zondagavond toekwamen om de balans op te maken van Wezel Culinair, verlieten Katrien Hesters en Geert Pellegroms net het terrein. “Uitstekend geamuseerd en lekker gegeten”, hoefden de twee niet lang na te denken over het verwoorden van hun ervaring. “Oesters van de Lobsterpot, lekkers van Hertebos en met de vrienden champagne gedronken. De bescheiden inkomprijs was voor ons geen issue. We zijn enthousiast over de nieuwe indeling die veel meer ademruimte gaf.”

Ook Walter Damen, topadvocaat en Schildenaar, liep met een brede glimlach rond tussen de witte tenten. En dat kwam niet alleen omdat zijn voetbalclub Beerschot zaterdag gewonnen had. En aan de drank lag het ook al niet, want Walter hield het sober bij een watertje. “Fantastisch evenement waar je als inwoner van Schilde trots op moet zijn”, verklaarde hij zijn goede luim. “En daar heeft ook deze man veel mee te maken.”

Walter nam ons mee naar Dirk Martens de kaashandelaar van de Turnhoutsebaan die veel mensen zag passeren aan zijn stand om kaas te proeven in combinatie met wijn of trappist van Westmalle, het nog altijd onderschatte streekproduct. “Een vakman”, had de advocaat zijn oordeel meteen klaar.

Sam en Peter Wauters van Den Baron bedienen alweer een volgend tafeltje met een fijne selectie uit hun betere brasseriekeuken.. © jaa

Den Baron

Peter Wauters en zijn dochter Sam namen met hun populaire brasserie Den Baron uit buurgemeente Sint-Job-in-’t-Goor voor het eerst deel. “Een try-out en het was een beetje afwachten, maar we hebben ons niet verveeld. De tafeltjes zaten ook hier vaak goed vol. Pan puri, tartaar van zalm met wasabi en mascarpone was één van onze succesnummers. Een lekkere hap voor 15 euro, al zeg ik het zelf”, aldus Peter.

Aan de kassa was het vooral in de late namiddag en ’s avonds altijd druk. © JAA

Het goede leven van de Voorkempen kon in al z’n facetten geproefd en beleefd worden op Wezel Culinair © JAA

Tevreden bezoekers van Wezel Culinair: Geert Pellegroms en Katrien Hesters. © JAA

Het gerecht waarmee Viki Geunes van Zilte de bezoekers van zijn stand verwende. © jaa

 © jaa

 © jaa

 © jaa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners