© RTV

Personeel gevangenis Wortel legt 48 uur het werk neer na zoveelste incident met gedetineerden: “Voelen ons niet gesteund door directie”

Wortel -

In de gevangenis van Wortel (Hoogstraten) staakt het personeel tot woensdagochtend. De aanleiding is een geval van agressie twee weken geleden, waarbij het personeel werd bedreigd. Ook het probleem van buitenstaanders die gsm’s of drugs binnen de gevangenismuren gooien, raakt niet opgelost. Volgens de vakbonden reageert de directie te zwak als er gedetineerden gestraft moeten worden.

Ronny van den Ackerveken

De gevangenis van Wortel telt een driehonderdtal gedetineerden en ongeveer honderdvijftig personeelsleden. “Gedetineerden kunnen ’s ochtends, wanneer het ontbijt naar de cellen wordt gebracht, hun was afgeven”, legt Jef Tax van de socialistische vakbond ACOD uit. “Op 22 augustus was er één cel waar ze in hun bed bleven liggen en de was niet meegaven. Tien minuten later bonkten ze op de deur om dat wel te doen, maar ze hadden hun kans gehad. Daardoor ontstond tumult in die vleugel en werden ook doodsbedreigingen geuit. De rust keerde pas terug toen de vier onruststokers in een aparte cel waren geplaatst. Afgelopen weekend was er opnieuw een incident. Dat toont aan dat onze staking niet voor niets is.”

Er is op 26 augustus een overleg geweest met de regionale directie, maar daar is geen beslissing genomen. “Dat moet het inrichtingshoofd van Wortel doen, maar die is nog twee weken met vakantie. Zo lang kunnen we niet wachten. We voelen ons al langer niet gesteund door de directie. Gedetineerden die over de schreef gaan, krijgen meestal geen zware sanctie. Zo hoopt de directie de rust in de gevangenis te bewaren, maar het heeft ook een averechts effect. Dat we een personeelstekort van een achttal mensen hebben, maakt het er niet gemakkelijker op.”

In Wortel verblijven ongeveer driehonderd gedetineerden. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Wandelkoer

De staking wordt goed opgevolgd, maandagochtend gingen slechts enkele personeelsleden aan het werk. De politie neemt tot woensdagochtend de bewaking van de gevangenis in Wortel over. “Aan de achterkant van de gevangenis zijn twee wandelkoeren”, vertelt Vincent Vanderhoven van VSOA. “Tijdens de wandelingen worden er vaak gsm’s en drugs van buiten naar binnen de omheining gegooid. Er is nog een andere wandelkoer in het midden van het gevangeniscomplex. We hebben gevraagd om voortaan daar de wandelingen te doen, zodat er minder naar binnen gegooid kan worden. De directie heeft daar geen toestemming voor gegeven.”

“We hebben de indruk dat de directie in Wortel schrik heeft van de klachtencommissie. Gedetineerden kunnen een klacht indienen als ze het niet eens zijn met een beslissing van de directie. Een genomen maatregel weer intrekken is gemakkelijk, maar het bewakingspersoneel staat telkens op de eerste lijn en wordt dan met de gevolgen geconfronteerd. Het ongenoegen is dan ook groot.”

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio