© AFP

Missie volbracht (maar het blijft knokken): Remco Evenepoel trekt vanop pole positie richting Madrid

Wordt Remco Evenepoel de eerste Belg die een grote ronde wint sinds Johan De Muynck 44 jaar geleden? Een week voor het slotakkoord van de Vuelta is het antwoord: de kans is groot. De ­22-jarige Vlaams-Brabander verloor in een moordend weekend op de Spaanse Sierra’s een minuut op Roglic en Mas. Maar de bonus op zijn twee belangrijkste uitdagers is nog altijd aanzienlijk en de etappes in de slotweek zijn minder zwaar dan wat hij al voor de wielen heeft gekregen.

md

LEES OOK. Tijd verloren, maar vertrouwen getankt: hoe Remco Evenepoel en zijn ploeg cruciaal weekend overleefd hebben

“Remco Evenepoel heeft een matchpunt gered. Hij kan deze Vuelta winnen.”

Ervaringsdeskundige Alberto Contador, meervoudig winnaar van alle grote rondes, vatte gisteravond bovenop Sierra Nevada het weekend van Evenepoel perfect samen. Naweeën van zijn val ­donderdag en onderschatting van de slotklim zorgden er zaterdag op Sierra de La Pandera voor dat de Belgische leider een flinke tik kreeg van Primoz Roglic. Zondag onderweg naar de gevreesde ­Sierra Nevada probeerde de drievoudige eindwinnaar onze landgenoot de genadeslag toe te ­dienen, maar Evenepoel bleek mentaal en fysiek wonderwel ­hersteld en deed het psycho­logische momentum richting de slotweek opnieuw in zijn voordeel kantelen.

“Toen ik zondagochtend opstond, was ik bezorgd. Maar ik heb het mentale spel gewonnen. Zeker ­weten dat ik vannacht een stuk geruster zal slapen. We zijn een grote stap dichter bij Madrid”, glunderde Evenepoel.

Akkoord, de rode trui gaf zondag opnieuw 15 seconden prijs op Roglic. Dat brengt het totale verlies op de Sloveen dit weekend op 1 minuut en 7 seconden. Ook ­Enric Mas - vooral indruk­wekkend op Sierra Nevada - sloop een ­minuut dichterbij.

“Maar ik sta nog altijd liever ­anderhalve minuut op Roglic en twee minuten op Mas voor dan achter”, aldus Evenepoel. Vooral omdat zijn gehavende ­lichaam nu twee dagen (een rustdag en een vlakke rit) de tijd krijgt om te ­herstellen. “Ik kan de derde week met nieuwe benen beginnen.”

Geen loodzware derde week

Maar ook omdat de parcours­bouwer van de Vuelta geen tradi­tionele loodzware derde week heeft ingepland. Met veel goede wil zijn er nog drie bergetappes. En dan tellen we de woensdagrit naar het klooster van Tentudia mee, al valt die slotklim allicht te licht uit om tot aanvallen tot ­inspireren. Donderdag en vooral zaterdag worden wel twee dagen van buigen of barsten.

“Best lastige etappes, maar de aankomsten zijn niet meer zoals die we al gehad hebben”, vindt Evenepoel. “Dat maakt ze natuurlijk niet minder gevaarlijk. De ­vermoeidheid en het hoofd zullen veel bepalen. Ik verwacht vooral zaterdag een typisch Movistar-nummertje. Kan ik die dag nog ­altijd met anderhalve minuut voorsprong starten , dan zal ik er dichtbij zijn.”

Evenepoel mag zich opmaken voor een ultieme secondenslag op de voorlaatste dag in de heuvels boven Madrid. Maar daar dacht hij gisterenavond nog niet aan.

“Er staat hamburger met ovenfrietjes en een ijsje op het menu. Daar ga ik van genieten.”

LEES OOK. Nog zes keer overleven, Remco: zo ziet de slotweek van de Vuelta eruit

Vastgoed

Jobs in de regio