©  BELGA

REACTIES. Primoz Roglic: “Beter om tijd te winnen dan tijd te verliezen”, Louis Vervaeke: “Geen verrassing dat Remco standhield”

De tweede week in de Ronde van Spanje zit erop. Primoz Roglic liep vandaag in de etappe richting Sierra Nevada zestien seconden in op Remco Evenepoel, maar heeft in de slotweek nog heel wat werk om de eindzege te pakken in de Vuelta.

jeja, hc, md, jpdv

Gisteren deelde Primoz Roglic een eerste tikje uit aan leider Remco Evenepoel. Ook vandaag hoopte de Sloveen de rode trui wat seconden aan te smeren. Dat zouden er uiteindelijk zestien worden. “Ik voelde me niet super vandaag, maar op het einde kwam ik er wat door”, was Roglic eerlijk.

“Op de top voelde ik me beter dan bij de voet van de Sierra Nevada. Ik ben blij dat het morgen rustdag is en dan gaan we naar de slotweek. Het was een zware race op zo’n grote klim. Ik had niet echt de benen om meer tijd te pakken. Het is beter om seconden te pakken dan ze te verliezen, ook al zijn het maar zestien seconden.”

 ©  AFP

Carlos Rodriguez (vijfde) verliest een plaats: “Het is toch maar mijn eerste grote ronde”

Carlos Rodriguez verloor de vierde plaats aan de twee jaar jongere landgenoot Juan Ayuso maar kon er best mee leven. “Gelukkig reed heel het team voor mij. Anders had ik vandaag meer tijd verloren. Ik moet blij zijn. Het is mijn eerste grote ronde en ik rijd voorin mee met de groten. Meer kan ik niet verwachten. Richard Carapaz deed ongelofelijk veel werk voor mij. Hij hielp me fantastisch. Zonder hem was ik vandaag gekraakt. Toen we de grote weg van de Sierra Nevada opdraaiden, voelde ik me echt niet goed. Ik dacht: ik zal een draai om de oren krijgen. Ik probeerde zo hard mogelijk te rijden en zo weinig mogelijk tijd te verliezen. Ik moet tevreden zijn. Ik kwam naar mijn eerste grote ronde om te leren en tot nog toe sta ik nog goed voorin. Natuurlijk had ik liever nog dichter gestaan”, aldus Carlos Rodriguez die niet kon inschatten wat die 16 seconden betekenden die Roglic op Evenepoel terugnam.

“Ik weet niet eens hoe mijn eigen benen de komende dagen reageren. Hoe zou ik dan de benen van de andere renners inschatten. Ik weet niet wat er gaat gebeuren. Ik focus me op mezelf, uiteindelijk is het toch maar mijn eerste grote ronde”, aldus de 21-jarige Andalusiër van Ineos-Grenadiers.

 ©  BELGA

Remco’s luitenant Louis Vervaeke: “Ik kreeg kippenvel toen ik met de leider volle bak de Sierra Nevada omhoog reed”

Louis Vervaeke speelde een belangrijke rol in het schaakspel met leider Remco Evenepoel die zijn tiende rode trui afhaalde bovenop de Sierra Nevada. “Ik denk dat Remco vandaag getoond heeft dat de Vuelta nog niet verloren is. Allesbehalve zelfs. Nu krijgt hij met een rustdag en een sprintersrit tijd om volledig te herstellen”, stelde Evenepoels luitenant.

“Het was opnieuw een start van de rit die zeer moeilijk te controleren was. Op echt vuile, smalle wegen. Ineens zag ik twee kerels van Jumbo-Visma versnellen en ook De la Cruz van Astana. Ik jumpte ernaar toe. Het was beter dan in de groep te jagen op de vluchters. Met Masnada en ik hadden we nog twee kaarten om later op de dag uit te spelen. Ik denk dat we het goed zagen door offensief te koersen, zelfs al hebben we de leiderstrui. Anders zou het met die twee steile cols voor de slotklim nog moeilijk geweest zijn om nog ploegmaats voor Remco over te houden”, legde hij zijn aanvallend gedrag uit.

 ©  Getty Images

“Het is geen verrassing dat Remco vandaag standhield. Kijk naar zijn eerste week. We hebben zaterdagavond de analyse van de dag gemaakt. We wisten dus waarom hij een slechte dag had. Tegen woensdag zijn alle sporen van zijn val uitgewist. Je mag zo’n val als die van Remco donderdag nooit onderschatten. Iedere renner weet wel wat voor een impact zoiets op het lichaam heeft. Gisteren heeft dat iets meegespeeld. De staf had dat ook verwacht. We waren dus vol vertrouwen dat Remco vandaag niet al te veel tijd zou verliezen. Hij verloor wat tijd. Als de tijdsverschillen dan bovenaan zo lange klim zo klein zijn, dan betekent dit dat het niveau van de top-drie dicht tegen elkaar aan ligt. De Vuelta is nog niet gedaan. Hij heeft toch nog een mooie voorsprong om de laatste week in te gaan”, stelde de Oost-Vlaming van Quick-Step Alpha Vinyl.

Louis Vervaeke gaf toe dat het niet meteen het plan was om twee mensen mee te hebben in de aanval van de dag. “Het is nu eenmaal altijd beter dan aanvallend te zijn in de plaats van in de verdediging gedrukt te worden. Ik denk dat het ideaal is uitgedraaid. Het zal nog een spannende laatste week zijn en als ploeg zullen we nog veel werk voor de boeg hebben”, zei Vervaeke die toegaf dat hij de rest van het Vuelta-traject niet van buiten kent. “Ik weet bijvoorbeeld dat rit twintig sowieso heel gevaarlijk is. Start met direct een klim en dan een plateau. Het is een spel waarbij ploegmaats nuttig kunnen zijn en dan is er de slotklim. De Vuelta zal qua eindrangschikking pas gedaan zijn na rit twintig”, concludeerde Vervaeke die sinds vorig jaar in de Giro opnieuw op niveau is.

“Dan was het ook al leuk, maar nu met Remco is het echt de max om te proberen deze Vuelta te winnen. Dit geeft me echt veel energie en moed. Toen ik die steile col aan het oprijden was op eigen tempo en constant aan het kijken was waar ze zaten, waren ze er dan eindelijk. Het was mooi om Remco met zijn killersblik in de ogen te zien afkomen met Mas en Roglic in zijn wiel. Dan dacht ik bij mezelf: oké, nu geef ik werkelijk alles wat in mij zit. Het gaf gewoon kippenvel toen Remco op de Sierra Nevada in mijn wiel zat. Je hebt dan zoveel energie om voor de leider de slotklim volle bak omhoog te rijden. Remco reed op die steile stukken aan de leiding van zijn groepje met Mas, Lopez, Roglic en O’Connor. Ik denk dat zijn motivatie was dat hij zo snel mogelijk naar mij toe wou rijden. Zodat ik kon op kop rijden en hij meer controle had over de groep”, legde Vervaeke de koers-attitude van zijn leider uit.

    Vastgoed

    Jobs in de regio