Begin augustus werd nog een wagen in de Deken De Winterstraat in brand gestoken. © Patrick De Roo

Nederlandse tieners die aanslag wilden plegen in Berchem blijven aangehouden

Berchem -

De onderzoeksrechter in Antwerpen heeft twee 18-jarige Nederlanders aangehouden omdat ze mogelijk een aanslag wilden plegen in Berchem. Een derde verdachte, die minderjarig is, is in een gesloten jeugdinstelling geplaatst. De tieners werden donderdagavond met een alarmpistool onderschept in de Deken De Winterstraat, waar eerder al driemaal een aanslag werd gepleegd.

nelo

LEES OOK. Drie mannen opgepakt nadat alweer gewapend commando werd aangetroffen, onder wie één minderjarige

De drie jonge Nederlanders, twee 18-jarigen en een 15-jarige, werden donderdagavond door buurtbewoners opgemerkt door hun verdacht gedrag. Zo reden ze met hun wagen verschillende keren heen en weer door de straat. Het Snelle Respons Team (SRT) van de Antwerpse politie kwam meteen ter plaatse. De drie werden opgepakt, een van hen bleek een alarmpistool op zak te hebben.

De twee meerderjarige mannen werden zaterdag door de onderzoeksrechter verhoord. Die besliste om hen aan te houden op verdenking van inbreuken op de wapenwetgeving en lidmaatschap van een criminele organisatie. De derde verdachte, die nog maar 15 jaar is, werd door de jeugdrechter in een gesloten instelling geplaatst.

Ook vorige week donderdag kon de politie vermoedelijk een aanslag vermijden. Toen controleerde het in de Lode Vissenaekenstraat, op een boogscheut van de Deken De Winterstraat, vijf Nederlanders in een geparkeerde wagen. In hun wagen lag een kalasjnikov en een kogelwerende vest.

Snitch

De federale gerechtelijke politie onderzoekt de zaak, maar meer dan waarschijnlijk hadden de verdachten het opnieuw gemunt op de familie E.H. die in de Deken De Winterstraat woont. In die straat hangt al enige tijd een mobiele camera, die werd opgehangen na de eerdere aanslagen. Op 3 augustus brachten onbekenden de boodschap ‘snitch’, of verklikker, aan op de voordeur en werd een geparkeerde wagen tegenover de woning in brand gestoken. In juli werd een vuurwerkbom naar het huis gegooid, drie jaar geleden ontplofte zelfs een granaat op straat.

De familie wordt genoemd in verschillende drugsdossiers en is al langer verwikkeld in een gewelddadige vete met andere criminele groepen. Het pannenkoekenhuisje dat de familie uitbaat in de Volkstraat op het Antwerpse Zuid moest vorige maand op bevel van burgemeester Bart De Wever (N-VA) definitief de deuren sluiten. Ook die zaak was al meermaals het doelwit van een aanslag.

LEES OOK. COLUMN. Kinderen als kamikaze: “Zwakbegaafde jongeren uit Amsterdamse volksbuurten zijn het ideale kanonnenvlees”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners