©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Gevaarlijke voortvluchtige die enkelband doorknipte en vlak voor veroordeling tot 9 jaar verdween, opgepakt in Merksem

Het FAST-team van de federale politie heeft woensdag na drie maanden de voortvluchtige A. El Haouari (37) gearresteerd in Merksem. Hij werd op 31 mei veroordeeld tot negen jaar cel voor feiten van diefstal met verzwarende omstandigheden. Maar enkele minuten voor zijn veroordeling kon hij zijn enkelband doorknippen en wegvluchten. In 2007 werd de man al eens veroordeeld tot levenslang voor een roofmoord in Antwerpen.

lto

De 37-jarige A. El Haouari werd woensdag in Merksem gearresteerd en onmiddellijk overgebracht naar de gevangenis van Antwerpen. Hij staat onder toezicht van de Antwerpse strafuitvoeringsrechtbank. In december 2007 veroordeelde het Antwerpse hof van assisen hem tot levenslang voor enkele gewapende overvallen, waaronder een roofmoord in 2003. Het is onduidelijk wanneer hij de cel mocht verlaten en onder elektronisch toezicht werd geplaatst.

Op 31 mei 2022 moest hij opnieuw voor de rechtbank verschijnen. Ditmaal voor de correctionele rechtbank van Leuven, waar hij terecht stond voor feiten van diefstal met verschillende verzwarende omstandigheden. Vlak voor de uitspraak knipte de man zijn enkelband door en sloeg op de vlucht. De rechter veroordeelde hem die dag tot een celstraf van negen jaar effectief en sprak ook de onmiddellijke aanhouding uit. Sindsdien stond de man geseind, tot hij afgelopen woensdag - exact drie maanden na zijn ontsnapping - kon worden opgepakt in Merksem.

12 arrestaties in vijf weken

Met de arrestatie van El Haouari sloot het FAST-team een bijzonder productieve maand af. In augustus kon het team maar liefst tien voortvluchtigen aanhouden in ons land. Tijdens de eerste dagen van september voegde het FAST meteen nog twee nieuwe arrestaties toe aan dat rijtje. De federale politie is daarom enorm tevreden. “Niet enkel wegens het hoge aantal arrestaties, maar vooral ook door de zwaarte van de straffen die zij nu niet langer kunnen ontlopen”, zegt diensthoofd Gerry Van Loock.

“De voortvluchtigen die we afgelopen weken konden arresteren, zijn samen veroordeeld tot tientallen jaren gevangenisstraf. Twee van hen werden zelfs tot levenslang veroordeeld. Dat zulke zware criminelen niet langer op vrije voeten zijn, daar doen we het voor.” Het FAST-team werkt niet alleen samen met andere eenheden van de federale politie en lokale politiezones, maar heeft ook zeer goede banden met buitenlandse FAST-eenheden.

(nelo)

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio