©  AP

Oekraïense kerncentrale Zaporizja opnieuw los van netwerk

Oekraïne -

De sinds begin maart door Russische troepen bezette kerncentrale in het Oekraïense Zaporizja heeft “opnieuw de connectie” met het elektriciteitsnetwerk “verloren”. Dat heeft de internationale nucleaire waakhond IAEA, waarvan deskundigen ter plaatse zijn, zaterdag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

Op 25 augustus vond er al een soortgelijk incident plaats, toen na beschadiging van een transmissielijn door een brand. Het was de eerste keer in de geschiedenis van kerncentrale dat er zich een volledige loskoppeling voordeed.

De Oekraïense autoriteiten vertelden de IAEA dat de nieuwe loskoppeling er “na Russische bombardementen in de zone” plaatsvond. Een noodleiding werkt echter wel nog.

LEES OOK. Hoofd VN-atoomwaakhond na bezoek aan kerncentrale van Zaporizja: “Ik blijf bezorgd”

De door Rusland gesteunde autoriteiten bevestigen dat een hoofdleiding is beschadigd bij beschietingen en zeggen dat de stroomvoorziening naar nabije zones is uitgevallen.

Het Russische ministerie van Defensie beschuldigde het Oekraïense leger ervan zaterdag een poging te hebben gedaan om de site te heroveren, maar dat Russische troepen die hebben tenietgedaan.

Moskou en Kyiv beschuldigen elkaar er al weken van de kerncentrale, de grootste ter wereld, te beschieten, wat de vrees voor een nucleaire ramp heeft opgewekt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER