Patricia Mees en Jan Schoenmakers © rr, Joris Herregods

Nog voor ze aan opleiding begon, werd ze gematcht aan school: 54-jarige verpleegkundige wordt leerkracht

Patricia Mees (54) uit Stabroek zat al langer in haar hoofd met het idee om leerkracht worden. Ze is vroedvrouw van opleiding maar werkte jaren als verpleegkundige. Dankzij het nieuwe initiatief van AP Hogeschool, werd ze gematcht aan een school, nog voor ze aan haar opleiding begon. “Het was nu of nooit.” De afgelopen dagen gaf Patricia PAV en techniek, ver van haar bed, maar met enorm veel goesting. “Ik ben in het Atheneum MXM (in Merksem, red.) met mijn gat in de boter gevallen.”

Sylvia Mariën

LEES OOK. Hogeschool zoekt voor studenten al een job voor ze aan hun opleiding begonnen zijn

De service van AP Hogeschool in Antwerpen, Turnhout en Mechelen mikt op mensen uit andere sectoren die het onderwijs in willen, maar meteen ook de praktijk willen instappen, mét inkomen.

“In de zomer ging ik ‘eens kijken’ in de AP Hogeschool om mij te informeren over de lerarenopleiding”, vertelt Patricia. “Toen er werd uitgelegd dat ik tegelijk het onderwijs al in kon, en dat er voor mij een job werd gezocht, was ik meteen verkocht. Ik wist niet dat dat kon. En nu sta ik dus ineens in een school voor minstens het hele schooljaar, en ben ik zelfs klastitularis van een eigen klasje.”

Met haar bachelordiploma mag Patricia nu in de B-stroom PAV (Project Algemene Vakken) geven, en techniek. “We doen techniekprojectjes met hout, metaal, een 3D-printer, en we leren bijvoorbeeld ook een fietsband plakken. Ik heb de leerlingen op 1 september meteen verteld dat het lesgeven voor mij nieuw was, maar ze vonden dat niet raar of zo. Ze waren heel nieuwsgierig naar mijn vorig beroepsleven, en we gaan gewoon samen aan de slag. De leerkrachten van de school zijn ongelooflijk hulpvaardig, ik heb goed cursusmateriaal en ik sta er echt niet alleen voor. Tot nu toe is het fantastisch. Het helpt waarschijnlijk wel dat ik als verpleegkundige gewoon ben om soms buiten mijn eigen kennis te gaan, steeds oplossingen te zoeken en ervoor te gaan.”

Voor het opnieuw studeren heeft Patricia ook geen schrik. “De studie vroedkunde heb ik ook op iets latere leeftijd gedaan, en intussen is mijn dochter 17, dus ik heb meer tijd voor mezelf. Met vragen kunnen we steeds bij Jan (Schoenmakers van AP, red.) persoonlijk terecht, dat doet ook enorm veel.”

Over haar nieuwe loon heeft ze zelfs nog niet nagedacht, zegt Patricia. “Ik ben op een punt in mijn leven gekomen dat dat minder belangrijk is, ook omdat mijn man altijd een goede job heeft gehad. Het belangrijkste is dat ik iets kan doen dat ik gráág doe.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio