©  belga

Het gevaar zal langs alle kanten komen voor Remco Evenepoel in het weekend waar de beslissing al kan vallen: “Mijn plan? Defensie”

Met een bonus van 2’41’’ op Primoz Roglic en 3’03’’ op Enric Mas is de missie van Remco Evenepoel duidelijk. Heeft hij zondagavond op Sierra Nevada, het dak van deze Vuelta, nog een gelijkaardige voorsprong op zijn twee naaste belagers, dan wordt de eindzege in Madrid wel heel erg tastbaar. Het vertrouwen is groot.

Maarten Delvaux

LEES OOK. Spannen de Spanjaarden straks samen? Waarom Evenepoel geen ‘Spaanse combine’ hoeft te vrezen

Que Sierra, sera. Wat zal zijn, zal zijn. Dit weekend staat voor Remco Evenepoel in het teken van de ­Sierra’s. Sierra de la Pandera is de aankomst bergop op zaterdag, zondag eindigt de koninginnenrit van deze Vuelta op Sierra Nevada. Twee etappes waarin de rode leider en zijn blauw-witte troepen langs alle kanten bestookt zal worden. Omdat de concurrentie beseft dat het stilaan nu of nooit is om de tot nu toe ongenaakbare Evenepoel te doen wankelen. “De komende twee dagen worden wellicht beslissend voor het klassement”, vertelde Addy Engels, ploegleider van Roglic. “Maandag op de rustdag zullen we de ­balans opmaken. Het lijkt erop dat alles op zijn plek begint te vallen.”

Evenepoel straalt veel vertrouwen uit. Omdat zijn team, ondanks het uitvallen van Serry en Alaphilippe, donderdag opnieuw een sterke bergetappe reed. En omdat de ­ritten en cols van dit weekend niet lastiger zijn dan die waarop hij de voorbije twee weken heerste. Sierra de la Pandera is een tweetraps­beklimming van zo’n twintig kilometer. Heras, Valverde en Majka wonnen er ooit een rit. “Eerst tien ­kilometer aan gemiddeld vijf ­procent, dan volgt na een korte ­afdaling het bepalende stuk van acht kilometer aan gemiddeld ­zeven procent”, doceerde Remco zonder spiekbriefje. “Niet de moeilijkste klim die we al hebben gehad. De ­opeenvolging, lengte, warmte en vermoeidheid zullen misschien wel hun rol spelen.”

Evenepoel verwacht de grote veldslag vooral zondag, onderweg naar Sierra Nevada, met de finish op 2.512 meter hoogte het dak van de Vuelta en de enige klim ‘buiten ­categorie’. In de Ronde van Zwitserland bleek de 22-jarige Vlaams-Brabander kwetsbaar op grote hoogte, maar hij heeft er de voorbije twee maanden hard op getraind. “Die klim ken ik vanbuiten. Het begin is heel steil, maar nadien vlakt hij af.”

Nog drie bergritten

In het wiel zitten en volgen. Dat is de duidelijke strategie van Evene­poel. “Als ze mij aanvallen en ik kan controleren, is dat perfect. Movistar wil heel graag die tweede plaats, ook om het podium is nog veel strijd. Ik heb een voorsprong van bijna drie minuten, dus kan ik meer relaxed zijn dan de rest. Ik moet ­gewoon verdedigen. Ik heb het niet nodig om aan te vallen.” Rode Remco weet dat na zondag amper drie bergritten volgen. En die zijn op papier een stuk minder zwaar dan die van de eerste weken. “Overleef ik het weekend met ­dezelfde tijdsverschillen, dan zal ik er niet ver af zijn.”

LEES OOK. DE BLIK VAN BISTIAUX. “Vroeger was het bij een coureur ‘hopen dat hij niet valt’, nu is het ‘hopen dat hij geen corona krijgt’”

 ©  belga

Vastgoed

Jobs in de regio