© AVT

Ruben Corstjens debuteert als coach met Houtvenne tegen ex-club Geel: “Dat stond in de sterren geschreven”

In de hoogste amateurreeks ­zitten ze inmiddels al aan speeldag drie, maar dit weekend ­beginnen ze er ook in alle andere lagere ­afdelingen weer aan. In de B-reeks van de derde amateur­afdeling staat zaterdag (20.00u) een Kempense derby op het programma. ASV Geel, de ex-club van Ruben Corstjens, neemt het op tegen Houtvenne, de ploeg die de 35-jarige Corstjens een eerste kans geeft als coach.

Dries Van Thielen

Toen Ruben Corstjens eind vorig seizoen zijn spelerscarrière afsloot, schreef ASV Geel op zijn website: “De poorten van De ­Leunen zullen altijd openstaan voor jou.” Sneller dan verwacht gaan die poorten ook effectief weer open voor Corstjens. Om zich vervolgens naar de kleedkamer van de bezoekers te begeven, welteverstaan. “Het stond in de sterren geschreven dat ik tegen Geel mijn carrière als trainer zou beginnen”, knipoogt de coach van Houtvenne.

Dat ASV Geel opnieuw in de ­nationale reeksen speelt, heeft het in grote mate te danken aan Corstjens, vorig seizoen een ­belangrijke schakel in de ver­dediging. “Na een spannende ­titelstrijd speelden we uiteindelijk de eindronde. Hoe we die konden winnen, dat is nog altijd een raadsel. We begonnen redelijk dramatisch (Geel pakte drie rode kaarten in één wedstrijd, red.), maar toen de promotie binnen was, hebben we toch goed ­gevierd. Eerst in het stadion en nadien zijn we samen met onze supporters het centrum van Geel ingedoken. Ik kijk er echt naar uit om straks iedereen weer terug te zien.”

Satellietclub van Westerlo

Corstjens had vandaag nog altijd als speler actief kunnen zijn op De Leunen, maar koos toch voor een nieuwe uitdaging als trainer van Houtvenne, de satellietclub van eersteklasser Westerlo, waar zijn tweelingbroer Wouter jarenlang furore maakte. “Maar Wouter heeft niets te maken met mijn overstap. Hij heeft me wel advies gegeven en was hij heel positief over de club. De mensen denken hier hetzelfde als bij ons in Maasmechelen: hard werken en niet te hoog van de toren blazen. Dat ­typeert zowel Limburgers als Kempenaars.”

En of er deze zomer hard werd ­gewerkt bij Houtvenne. Na de ­degradatie uit de tweede ­amateurafdeling bleven er maar drie spelers over bij groen-rood: Joeri Dequevy, Yves De Winter en Zeb Cannaerts. Ervaren spelers, dat zeker, maar met amper drie spelers kan je natuurlijk niet voetballen. “Het is echt een wonder dat we toch een kern wisten ­samen te stellen”, zegt Alain Vets, sportief directeur bij Houtvenne. “Allemaal dankzij de samen­werking met Westerlo. En in het bijzonder met de vele overuren die hun scout Francesco Carratta heeft geklopt. We hebben echt met het mes op de keel een nieuwe ploeg moeten samenstellen.”

Meer theorie en tactiek

Ondertussen wist Houtvenne een volwaardige kern samen te stellen, die de nieuwe aanpak van Corstjens wel weet te appreciëren. “In plaats van krachttraining krijgen we nu meer theorielessen en tactische besprekingen”, klinkt het bij de spelers.

Corstjens: “En we krijgen natuurlijk ook ondersteuning vanuit Westerlo. Maar ze geven ons wel alle vrijheid om te doen wat wij willen. Ik hang zeker niet elke week met hen aan de lijn, maar ze staan ons altijd bij met raad als we dat vragen. Sommige ploegen ­tippen ons al als favoriet, maar zo zie ik het zelf niet. We hebben een volledig nieuwe ploeg moeten uitbouwen en clubs als Pelt, Wellen of Termien hebben de fundamenten van vorig jaar nog. Zo ver staan wij nog niet.”

Vastgoed

Jobs in de regio