Antwerps Open Vld-schepen Erica Caluwaerts. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Antwerps Open Vld-schepen Erica Caluwaerts: “Zijn de miljoenen in de war on drugs nog te verantwoorden?”

Antwerpen -

“Er worden miljoenen euro’s gepompt in de war on drugs, maar weegt dit op tegen de resultaten die momenteel worden geboekt? Zijn die uitgaven nog te verantwoorden? Ondertussen ontploffen granaten en wordt er geschoten in de Antwerpse straten. Laten we het drugsdebat depolitiseren en samenzitten met drugsexperten en met financiële specialisten. En laten we praten zonder taboes, ook de legalisering mag aan bod komen.”

Sacha Van Wiele

Na Antwerps Vooruit-schepen Tom Meeuws mengt nu ook Open Vld-schepen Erica Caluwaerts zich in het debat over de war on drugs. In tegenstelling tot haar Vooruit-collega valt ze burgemeester Bart De Wever (N-VA) niet aan op zijn visie op de war on drugs. “Meningen zijn vrij”, zegt Caluwaerts, waarmee ze de reactie herhaalt die De Wever gaf op de kritiek van Meeuws. Als advocate had ze in haar klantenbestand zowel de gebruiker, de jonge dealer als de top van het drugsmilieu.

Wat heeft uw ervaring u geleerd?

Caluwaerts: Ik zag een jonge man die door zijn drugsgebruik een psychose kreeg, jonge dealers die zelf niet gebruiken maar kozen voor het grote geld en blind waren voor de gevolgen van hun daden, jongens die hun zakelijk talent verkwistten in het drugsmilieu. En ik weet ook dat de top van de drugshandel niet wakker ligt van straffen, want ze parkeerden hun geld in het buitenland of hadden het geïnvesteerd. Ondertussen zetten ze hun activiteiten verder vanuit de gevangenis of vanuit een hotelkamer in Dubai.

Daar tegenover staat een gefrustreerde overheid die steeds achter de feiten aan blijft lopen. Het kost veel geld om mensen in de gevangenis of in de hulpverlening op te vangen. De samenleving doet dit om zich te beveiligen. Dat is een keuze. Maar intussen gaan in de drugswereld immense geldsommen om, waar niets van terugvloeit naar de overheid.

De war on drugs kost te veel geld?

Iedereen zegt dat de war on drugs niet te winnen valt, intussen worden er miljoenen euro’s gepompt in de bestrijding van de drugscriminaliteit. De roep naar nog meer geld klinkt hard. Zie maar naar het Sky ECC-onderzoek met de gecodeerde telefoons. Het bracht een schat aan informatie op, maar de federale politie heeft onvoldoende mensen om die allemaal te verwerken, dus is er meer volk nodig.

Moet de war on drugs dan worden stopgezet?

We moeten ons de vraag durven stellen of het wel verantwoord is dat we zo veel miljoenen pompen in deze oorlog. Ik heb nog nergens gehoord dat dankzij deze inspanningen de drugshandel met twintig procent zou zijn gedaald. Hoe meer we deze strijd voeren, hoe schaarser drugs dreigen te worden en hoe meer de prijs zal stijgen. Sommige criminele organisaties wrijven zich al in de handen. We moeten dus opletten dat we met ons beleid de criminelen niet nog rijker maken.

Wat is dan het alternatief?

Haal de war on drugs weg uit het politieke discours en de taboesfeer. Kijk, drugsorganisaties zijn eigenlijk bedrijven met een economische activiteit. Momenteel is er een parallelle samenleving waar mensen belastingen ontlopen, waar er geen normen en waarden zijn en een mensenleven niks waard is.

Het is belangrijk om niet alleen met drugsexperten samen te zitten, maar ook met financiële experten. Het taboe rond drugsgebruik en legalisering moet worden doorbroken. En neen, ik denk niet dat bij een decriminalisering iedereen massaal aan de drugs gaat. Dit moet je natuurlijk niet alleen in België doen, maar minstens Europees regelen. Het debat moet in alle openheid worden gevoerd.

Volgens burgemeester Bart De Wever ligt de federale regering, waar uw partij deel vanuit maakt, gewoon niet wakker van het drugsgeweld in Antwerpen.

Je kan het schieten beter over laten aan de criminele organisaties. (lacht) Het levert gewoon niets op. Iedereen deelt dezelfde frustratie, zowel De Wever als minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) en minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Geen kritiek dus?

Ik zeg alleen mijn mening net zoals De Wever dit doet. We mogen ons alleen niet verliezen in een debat van ‘hij is goed bezig’ en ‘zij niet’. De Wever is een slimme man. Wel, slimme mensen zijn zij die durven terugkomen op hun mening.

Steunt u dan minstens zijn eis om via bestuurlijke handhaving meer instrumenten te krijgen in de strijd tegen de drugscriminaliteit?

Ja. Een lokale overheid hoort meer middelen te krijgen om te kunnen optreden tegen de malafide zaken die dekmantels zijn van de georganiseerde misdaad. Ik heb begrepen dat de federale regering daar mee bezig is.

 

MEER OVER Erica Caluwaerts

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio