© Nattida-Jayne Kanyachalao 

Oekraïense boetiek Objekty heropent na moeilijke tijd aan Lange Lozanastraat: “Wij Oekraïeners zijn zo veel meer dan oorlog”

Antwerpen -

De Belgisch-Oekraïense Oksana Senyczak opende drie jaar geleden haar eigen winkel in de Lange Lozanastraat. In Objekty verkoopt ze designspulletjes van Oekraïense ontwerpers. In maart plande Oksana verbouwingen, maar toen kwam de oorlog. Ze organiseerde bijeenkomsten en hielp oorlogsvluchtelingen waar het kon, dat kreeg voorrang. Maar nu is Objekty klaar om opnieuw klanten te ontvangen.

“Ik heb een passie voor fashion, nieuwe trends, interieurdesign en lifestyle. Dat vertaalde zich drie jaar gelden in een eigen winkel waarin Oekraïne een grote rol moest en zou spelen”, vertelt Oksana.

“Het idee kwam in de nasleep van de Maidan-revolutie in 2014. Oekraïne kwam ook toen al vaak negatief in het nieuws, maar ik wilde laten zien dat het land veel meer is dan conflicten en negativiteit. Daarom ging ik die interieurspullen aanbieden. Er zijn heel wat jonge ondernemers en productontwikkelaars die in moeilijke omstandigheden toch de drang hebben om te creëren.”

Maar buiten haar wil om kreeg Oksana voorlopig niet de kans om die wens optimaal te vervullen. “De afgelopen twee jaar kwamen we met horten en stoten door. En toen de oorlog begon, werd het pas echt lastig. Ik had verbouwingen gepland in maart. Wist ik veel dat een paar weken daarvoor een oorlog zou uitbreken. Het leek me geen goed moment om de hele ruimte om te bouwen.”

Objekty gewoon open houden bleek niet zo evident. “Alles wat ik verkoop, komt rechtstreeks uit Oekraïne. Kort na het uitbreken van de oorlog vielen onder meer luchtvaart en de nationale postdienst stil, waardoor ik niets meer tot in Antwerpen kreeg. Een drietal weken later beterde dat gelukkig toen president Volodymyr Zelensky de bevolking aanspoorde om zo veel mogelijk te blijven werken om de economie te steunen.”

“De eerste weken van de oorlog maakte dat voor mij niet veel uit. Er kwamen veel andere zaken op me af. Maar toen Oekraïeners duidelijk maakten dat ze een afzetmarkt nodig hadden, besloot ik om toch verder te gaan. In het nieuws hoor je dagelijks over de moed en het doorzettingsvermogen van het Oekraïense volk. Wel, dat klopt. Zelfs in de meest gruwelijke tijden proberen ze er het beste van te maken. Dat merk ik dagelijks bij de mensen wiens producten ik verkoop.”

Verbouwen in rustigere periode

Ondanks de oorlog is de maand augustus ook in Oekraïne een rustigere maand op vlak van productie en verkoop. “Daarom besloot ik de werken in de winkel tot dan uit te stellen. Na een aantal weken verbouwen, ben ik nu helemaal klaar om de deuren van Objekty weer te openen voor het grote publiek. Italië heeft lekkere pizza’s en olijfolie, dat weet iedereen. Binnenkort moet iedereen ook weten dat Oekraïeners prachtig houtwerk, tapijten, keramiek maken. We zijn zo veel meer dan oorlog.” (lava)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio