© Koen Fasseur

It takes two to tango: na oproep hebben alle rolstoeldansers vrijwilliger om te tangoën, maar ‘reservisten’ zeker nog welkom

Malle, Ekeren -

Dansprovant vzw, de Antwerpse dansclub voor personen met een fysieke beperking, deed half augustus op ATV een oproep naar begeleiders voor rolstoeldansers zonder danspartner. Die vraag werd zo warm beantwoord door vrijwilligers uit onze hele regio, dat donderdag bij de eerste dansles van het nieuw seizoen in parochiecentrum Sint-Martinus in Westmalle zelfs een valide danser ‘op overschot’ was. “Maar mensen mogen zich nog aanmelden”, zeggen Jef Boudewijns (69) en Leona Pellens (69) van Dansprovant, “want we willen graag een reservelijst voor het geval er eens iemand niet kan.”

Kristin Matthyssen

Lesgevers Jef Boudewijns en Leona Pellens gingen op zoek naar diamanten, zoals ze zelf de gezochte vrijwilligers omschreven, en stootten op een hele schatkist. Ze rollen allebei sierlijk over de vloer van de parochiezaal van Westmalle als we donderdagavond arriveren. Maar hup, ineens veert Jef verrassend overeind om al stappend via zijn laptop de muziekinstallatie te bedienen. “Of zijn vrouw Leona dan écht in een rolstoel zit?”, polsen we voorzichtig. Maar ook Leona blijkt nog te kunnen stappen. Toch is dit koppel uit Ekeren al jarenlang pionier in rolstoeldanslessen in het Antwerpse.

 © Koen Fasseur

“Vroeger gaven we gewone danslessen, met als specialisatie salsa”, vertelt Jef terwijl hij een countrywals opzet en Leona alvast de bewegingen demonstreert aan de aanwezigen. “Tot we het rolstoeldansen leerden kennen en steun kregen om lessen te geven in het Fort van Merksem. Daarna verhuisden we naar een zaal in Ekeren, waar we nu een twaalftal rolstoeldansers hebben. Sommigen kwamen helemaal vanuit Huize Walden in Malle of woonproject Pegode in Schilde naar Ekeren, wat qua vervoer een opdracht op zich is. In januari zijn we daarom ook met lessen begonnen in Sint-Martinus in Malle.”

 © Koen Fasseur

Maar dansers met een ernstige beperking hebben niet altijd voldoende armkracht om het tempo te volgen. En niet iedereen heeft een danspartner. “Hier in Westmalle gebeurde het dat rolstoelgebruikers een busje huurden en met veel enthousiasme naar de les kwamen, maar niet konden dansen omdat er die avond te weinig begeleiders waren”, zegt Jef.

Zelfs zonder tripel zit je dan met een kater.

 © Koen Fasseur

Maar vorige maand kwam er dus de oproep op ATV, en met succes. Het valt op dat de vrijwilligers niet op een kilometertje kijken en soms van ver komen om te helpen.

 © Koen Fasseur

Walther Roothooft (54) woont bij Pegode in Schilde. “Ik heb een progressieve spierziekte. Door het dansen bewegen spieren die normaal zelden bewegen bij mij. Ik heb eerst in Ekeren gedanst, maar dat is een heel eind vanuit Schilde. We huren dan samen een busje met medebewoners van Pegode. Door de corona-onderbrekingen zijn de danslessen in Malle een beetje met horten en stoten op gang gekomen. Neem daar dan nog het tekort aan begeleiders bij. Ik hoop echt dat Leona en Jef hier zeker les blijven geven. Weense wals, tango, quick step: we leren dezelfde dansen als in een gewone dansschool.”

Gonda uit Deurne met Walther uit Schilde. © Koen Fasseur

Walther werd gekoppeld aan Gonda Mertens (75), voorzitter van Samana Deurne-Zuid. Zij kent Jef en Leona al langer, heeft vroeger altijd graag gedanst en kon hun oproep niet gewoon laten passeren. Dat ze helemaal uit Deurne moet komen, neemt ze er bij.

 © Koen Fasseur

Kristel Jacobs (47) was vanuit Zwijndrecht zelfs een uur onderweg om nu de eerste keer met Wouter uit Malle te dansen. “Ik zocht vrijwilligerswerk, liefst bij mensen met een beperking. Mijn moeder heeft vroeger bij gehandicapten gewerkt. Het is best inspannend, ik heb het er al helemaal warm van gekregen”, lacht Kristel.

Linda en Marcel dansen op competitieniveau. © Koen Fasseur

Het valt op dat de nieuwe begeleiders het voor hun eerste keer snel onder de knie hebben, terwijl de bewegingen toch wat complexer zijn dan bij pakweg de Vogeltjesdans of de In Zaire. “Om te dansen moet je gewoon tot acht kunnen tellen, zo simpel is het”, zegt Marcel Smet (60) uit Wommelgem, die samen met zijn vrouw Linda Küll (68) op wedstrijdniveau danst. “Wij waren bij de eerste koppels toen Dansprovant in 2008 met lessen begon.” Linda en Marcel doen vooral ballroom.

Vanja en Eddy uit Schelle. Door een val met de fiets raakte een zenuw in haar voet beschadigd. © Koen Fasseur

Fietsongeval

Vanja (50) en Eddy (56) Pauwels uit Schelle stelen de show. Vroeger waren ze zo goed als Olivia Newton John en John Travolta, of Ginger Rogers en Fred Astaire. Dat zie je zo, die uitstraling is er nog. Tot Vanja vijf jaar geleden bij een fietsongeval een beschadigde zenuw in haar voet opliep. Ze kan aan haar voet niets meer verdragen, behalve een specifiek soort sok. Eddy moet zijn bewegingen perfect synchroniseren met de bewegingen van de rolstoel van Vanja, die zij onder meer met haar romp stuurt als ze hand in hand dansen. Want vanaf hij per ongeluk haar voet raakt met zijn scheenbeen, zit de dansavond erop. “Dan kerm ik het uit van de pijn”, zegt Vanja.

Leona en Jef doen de bewegingen voor. © Koen Fasseur

Op de manier waarop zij oogcontact maken, spat de passie er af. “We leerden rolstoeldansen kennen via een workshop in Hemiksem. Dan hebben we toch nog iets als ontspanning”, zegt Vanja. “Het is natuurlijk anders dan vroeger. Je mist het lichaamscontact.”

Wanneer we Vanja en Eddy op de wedstrijdvloer in actie gaan zien? “Laat ons eerst nog maar wat oefenen.”

 © Koen Fasseur

Ook het sociaal contact is belangrijk. Want wat doe je aan een toog in Westmalle als je je in het zweet hebt gedanst? Een Westmalle drinken, natuurlijk.

Dansprovant vzw: In Ekeren in zaal Barazza, dinsdag om de veertien dagen van 19u tot 20.45u, in parochiecentrum Sint-Martinus in Malle, donderdag om de veertien dagen, 19u tot 20.45u.

Vrijwillige begeleiders of vervoerders met aangepast busje nog welkom. Alle info www.dansprovant.be

Leona, met achter haar Vanja. © Koen Fasseur

 © Koen Fasseur

Linda. © Koen Fasseur

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio