Roger Van Damme legt in zijn ‘veldkeuken’ de laatste hand aan zijn signatuurgerecht met tomaat en basilicum.  © JAA

Roger Van Damme zorgt voor heerlijk ‘aperitief’ op Wezel Culinair en is zelf lovend over festival: “Prachtige setting en ideaal platform voor horeca”

Schilde -

Met Roger Van Damme streek donderdag al een eerste chef-kok neer op Wezel Culinair. Hij verwende zijn liefst 125 tafelgasten met een nocturne-diner vol oosterse accenten. Wie erbij was, spreekt van een prima ‘uitwedstrijd’ van de sterrenchef.

Jan Auman

247 euro is geen klein bedrag om te mogen aanschuiven in een ‘tent’. Maar de mensen die wij achteraf spraken, waren erg lovend over het decor en wat de chef van Het Gebaar daar in die weide in ’s-Gravenwezel wist klaar te spelen met zijn team. “125 mensen is nog net behapbaar om op dit niveau te koken zonder aan kwaliteit in te boeten”, weet de gelauwerde chef uit ervaring.

Die loodste zijn gasten eerst als gids over het grote festivalterrein en hield onder meer halt in de champagnebar voor de bevoorrading. Onderweg werden vleesballetjes, paling in’t groen en andere lekkernijen op kleine bordjes toegestopt als amuses.

Yuzu en wagyu

In de immense bar van Wezel Culinair ging het gastronomisch feest nadien verder. Vanuit Rogers prima uitgeruste ‘veldkeuken’ werden onder meer zalm gambera rosso op Thaise wijze, een mousse van groene curry, selder en gekonfijte yuzu (citrusvrucht) en ook nog Japans wagyu-rund met truffel aangevoerd. “Stoverij op Rogers wijze”, vat de meester het hoofdgerecht samen voor niet-kenners.

Van Damme toverde ook één van zijn signatuurgerechten op tafel: tomaat, met een tomatenmousse, afgewerkt met een hart van basilicum. En een dessert mocht natuurlijk niet ontbreken bij de als patissier opgeleide chef-kok. Dat orgelpunt werd een chocolademousse met krokante korst.

“Heel smeuïg en ook de rest van het menu was een lust voor oog en tong”, luidt het oordeel van Marian Van Alphen (Open Vld), die voldaan weer huiswaarts trok. De schepen van Lokale Economie wilde organisator Michel Van Genechten een hart onder de riem steken. Dat doet ook Roger Van Damme zelf, die nog het hele weekend samen met tientallen andere kleppers uit de horeca op Wezel Culinair blijft kamperen. “Ik ga zelf lekkere wafeltjes bakken”, kondigt hij aan met dat op zich al smakelijke Zeeuws accent van hem.

Roger Van Damme op Wezel Culinair met organisator Michel Van Genechten, zijn zus Valerie en schepen Marian Van Alphen. © JAA

Lofrede

Roger Van Damme, die om de hoek in Schotenhof woont, wil nog kwijt dat hij onder de indruk is van de setting en de waarde van Wezel Culinair voor zijn sector, die het de voorbije jaren niet gemakkelijk heeft gehad. “Organisator Michel Van Genechten biedt hier een platform waarop je als professionele horecaman of -vrouw een unieke kans krijgt om een visitekaartje af te geven met extra’s. Hier mag je eigenlijk niet ontbreken en dat hebben heel wat collega’s gelukkig begrepen. De eretitel Parel der Voorkempen is echt wel toepasselijk op dit gebeuren.”

“Beschouw het als een prachtig kleurrijk culinair magazine, maar dan met die meerwaarde dat mensen er ook meteen kunnen proeven”, zet Van Damme zijn lofrede verder. “En ondanks de bescheiden inkomprijs die nu gevraagd wordt, blijft dit toch laagdrempelig hoor. Schoonheid en goede smaak mogen echt niet verward worden met overdreven luxe. Dat zou Wezel Culinair tekortdoen. Iedereen voelt zich hier thuis.” (jaa)

Wezel Culinair nog tot en met zondag 4 september in ’s-Gravewezel aan De Kaak. website Wezel Culinair

De bar van Wezel Culinair was het mooie decor voor deze culinaire nocturne. © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners