Vorselaar mag ‘Ons Buurtverhaal’ aftrappen. © Marc Peeters

Woonwagen trekt van gemeente naar gemeente op zoek naar verhalen van bewoners en hun gebruiken

Vorselaar, Olen, Herenthout -

Op het kruispunt van de Groenstraat met Pallaaraard in Vorselaar staat nog drie weken een gezellige houten woonwagen. De bedoeling is dat buurtbewoners er langskomen om er verhalen te vertellen over de buurt, de bewoners en de gebruiken. De ambitie is om via het delen van dergelijk immaterieel erfgoed tot meer zorgzame buurten te komen waar de mensen er voor elkaar zijn.

Marc Peeters

‘Ons Buurtverhaal’ is een initiatief van de erfgoedcel Kempens Karaker. Deze maand staat de woonwagen in Vorselaar, daarna volgen locaties in Herenthout en Olen. In een nog latere fase komen ook de andere gemeenten aan bod waar Kempens Karakter actief is. De betrokken buurten zijn zorgvuldig uitgekozen en de initiatiefnemers hebben er al ambassadeurs of zoeken er nog. Dat zijn mensen die het project mee willen uitdragen.

“Vanuit de woonwagen organiseren we tal van activiteiten”, weet projectcoördinator Annelies Tack. “We trachten zoveel mogelijk mensen te bereiken met een mix aan methodieken. We hebben bovendien aandacht voor de diversiteit in de buurt op het vlak van leeftijd, achtergrond, cultuur,… Elke buurt en elke gemeente is anders en dat vraagt telkens een wat andere aanpak.”

Deurhangers

Om de buurtbewoners uit te nodigen, zijn in Vorselaar de voorbije weken deurhangers opgehangen in de ruime omgeving. De komende weken triggert Kempens Karakter de omwonenden door grote tekstballonnen op te hangen met vragen die peilen naar tradities en gewoontes of zaken die bewoners graag willen bewaren voor de toekomst. “Ook verhalen over de buurt zelf, foto’s of documenten zijn zeer welkom aan de woonwagen. Alles wordt genoteerd, gescand en bewaard voor het nageslacht”, zegt Tack.

Iedereen is welkom in de woonwagen. © Marc Peeters

Na de kennismakingsfase gaat Kempens Karakter kijken welke tradities nu echt typisch zijn voor deze buurt of waar er duidelijk een gemeenschappelijke deler is. Rond dat erfgoed wil de erfgoedcel dan activiteiten organiseren. “Bijvoorbeeld door een toernooi paapgooien te organiseren of een kookavond met enkel traditionele familierecepten of door een nieuw Mariabeeld te plaatsen in het kapelletje aan de Pallaaraard”, verklapt Annelies Tack.Voor mensen die liever op de achtergrond blijven, zijn er burenboekjes gemaakt, vergelijkbaar met de vriendenboekjes van vroeger op school. Op die manier kunnen buurtbewoners elkaar toch beter leren kennen. Alle belevenissen worden gebundeld in een echte buurtkrant. Elk traject wordt afgesloten met een heus buurtfeest.

De scharensliep kent alle verhalen uit de buurt en kwam er alvast enkele vertellen. © Marc Peeters

Het project kan via Leader rekenen op Europese steun. “In landelijke gemeenten doen bewoners vaak een beroep op familie wanneer er bijvoorbeeld naar de apotheker moet gereden worden en de mensen dat zelf even niet kunnen”, weet gedeputeerde Kathleen Helsen (CD&V).

“Maar omdat er steeds meer mensen zijn die geen familie in buurt hebben, is het belangrijk om te weten dat er ook buren zijn die kunnen helpen. Als we door te starten met het vertellen en delen van verhalen van vroeger mensen in de toekomst dichter bij elkaar kunnen brengen, is dit een waardevol project dat alle steun verdient.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio