Bakker Peter Vermeersch en brouwer René Schoofs gebruiken allebei granen voor hun producten. © Ronny van den Ackerveken

Bakker maakt brood met granen uit brouwproces van Vagebondbier

Merksplas -

Bij bakkerij Vermeersch-Van de Poel in Merksplas ligt het meergranenbrood Vagebond in de rekken. Er zitten granen in die gebruikt zijn door huisbrouwerij Vagebond van Merksplassenaar René Schoofs. Op het brood staat een afbeelding van het mannetje uit het logo van de brouwerij.

Ronny van den Ackerveken

René Schoofs had al langer het idee dat de granen die overblijven na het brouwen van zijn bieren Vageblond, Vagebruin en Zwarte Marjan als ingrediënt voor brood in aanmerking komen. “De mout wordt in het brouwproces omgezet in suikerwater”, legt René uit. “De granen die overblijven, zijn heel vezelrijk, er zitten ook eiwitten en vitaminen in. Ik zocht naar een manier om die granen nog een meerwaarde te geven. Bij bakkerij Vermeersch-Van de Poel zag ik buiten een bord staan met promotie voor het brood van de maand. Ik nam contact op met bakker Peter en hij was bereid om mee in het verhaal te stappen.”

In het Vagebondbrood zit voor alle duidelijkheid geen alcohol. “Ik had al wel gehoord dat het mogelijk was om granen die overblijven na het brouwproces van bier te gebruiken voor brood”, zegt Peter Vermeersch. “Het was in het begin wel een beetje zoeken voor mij. De eerste keer smaakte het brood te flauw omdat er te weinig zout in zat. Nu staat het recept op punt. De bedoeling is dat Vagebond in ons broodassortiment blijft.”

Het mannetje van het logo van brouwerij Vagebond staat afgebeeld op het brood. © Ronny van den Ackerveken

Donkerder brood

Peter Vermeersch deed intussen nog een kleine wijziging aan Vagebond. “Het brood is nu iets donkerder dan in het begin. Dat heb ik gedaan om het Vagebondmannetje op het brood beter tot zijn recht te laten komen. Eerst had ik gewoon de letter V erop staan, maar het logo is beter. Je kan Vagebond het best omschrijven als een meergranenbrood dat verrijkt is met granen uit het brouwproces van brouwerij Vagebond. Er zitten tarwe, soja, lijnzaad en heel fijn geplette granen in.”

René Schoofs is zeer tevreden over de samenwerking met Peter. “Er is het gezegde ‘Waar de brouwer is, daar komt de bakker niet’. Maar Peter en ik hebben elkaar toch gevonden”, besluit hij.

www.bakkerij-vermeerschvandepoel.be

www.brouwerijvagebond.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Kempen