Het parlementsgebouw in Straatsburg ©  Shutterstock

Europees Parlement wil geldverslindende maandelijkse verhuis naar Straatsburg niet opgeven

Het Europees Parlement gaat miljoenen bezuinigen om de energierekening te kunnen betalen, maar het omstreden verhuiscircus tussen Brussel en Straatsburg blijft vooralsnog bestaan.

jvhBron: De Telegraaf

Uit interne documenten blijkt dat de elektriciteitsrekening voor de kantoren in Brussel, Luxemburg, en Straatsburg dit jaar ruim 14 miljoen euro meer zal kosten dan begroot. De gasrekening valt ruim 4 miljoen euro hoger uit. De EU-instelling zet daarom het mes in renovaties en verfraaiing.

Zo blijkt uit stukken die nieuwssite Politico kon inkijken dat er in Straatsburg niet langer 1,4 miljoen euro zal worden uitgetrokken voor nieuwe plantjes en tuinen. Ook een half miljoen euro kostende nieuwe bar met terras komt er voorlopig niet. In Brussel worden renovaties gestaakt: een nieuw aircosysteem is voorlopig van de baan, net als 250.000 euro aan nieuwe tapijten en 400.000 euro aan verlichting voor het EU-museum.

Maar de maandelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg gaat gewoon door. Dat ligt te gevoelig bij de lidstaten (lees: Frankrijk). De Duitse Europarlementariër Daniel Freund deed onlangs nog maar eens een pleidooi richting parlementsvoorzitter Roberta Metsola om de vergaderingen in Straatsburg op te schorten en meer digitaal te werken.

Volgens de politicus van de Groenen is het niet uit te leggen dat lege kantoorgebouwen worden warm gestookt, terwijl alle Europeanen het verzoek krijgen om minder te consumeren of simpelweg de rekening niet meer kunnen betalen. De oproep van Freund krijgt steeds meer bijval.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER