Een beeld van het Terhaagse Volkshuis uit de oude doos. © rr

Taart met 100 kaarsjes in Volkshuis

Terhagen, Rumst -

Het Volkshuis aan de Nieuwstraat 156 opende honderd jaar geleden voor het eerst de deuren. Deze eeuwviering mag voor de huidige beheerraad niet onopgemerkt voorbijgaan. Op zaterdag 3 september staat een feestprogramma op de kalender.

 

Het was honderd jaar geleden de droom van enkele bestuursleden van de socialistische mutualiteit om ook in Terhagen (Rumst) een Volkshuis te openen. Nadat ze hiervoor hun statuten in het Belgisch Staatsblad lieten opnemen, werd op 4 oktober van datzelfde jaar een pand aan de Kerkstraat 70 aangekocht.

“In dit pand, dat ondertussen het adres Nieuwstraat 156 kreeg, was tot dan cinema Belgica gehuisvest”, zegt huidig voorzitter Christine Jacobs. “Het was Frans De Schutter die de taak als voorzitter als eerste op zich nam.”

“In het archief vonden we een verslag waarin staat genoteerd dat het voor hen een ware uitdaging was om vier jaar na de eerste wereldoorlog met dit initiatief te starten. Maar het was belangrijk om de arbeiders in die moeilijke periode te ondersteunen.”

Extra pand

Ook de periode tijdens en na de tweede wereldoorlog was moeilijk. Maar onder impuls van Nicolaas Verlinden, die in 1947 ook burgemeester van Terhagen werd, vond men een nieuwe adem. “Er werd zelfs een aanpalend pand aangekocht waarin een turnzaal en een bibliotheek werd uitgebouwd”, zegt Augustijn Buelens die er nog een foto van bezit. “Het was minister Edmond Leburton die deze uitbreiding van het Volkshuis in 1955 officieel opende.”

Festiviteiten

Het Volkshuis is ondertussen al een eeuw lang een sociale ontmoetingsplaats voor arbeiders, met aandacht voor ontspanning en opleiding. Het huisvest momenteel nog steeds verschillende verenigingen met een rijk verleden. Er vinden ook nog geregeld activiteiten en vieringen in plaats.

Dat is ook nu zaterdag 3 september het geval. Dan kunnen beelden en herinneringen opgehaald worden tijdens het eeuwfeest. Om 16u zorgt Danirel Senders voor een muzikale intro waarna een receptie volgt. Vanaf 20u zorgt zangeres Britt voor een optreden waarna discobar Peter tot in de vroege uurtjes voor de dansmuziek zorgt.  (Jef Wijckmans)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio