© ATV

Sihame El Kaouakibi krijgt al 4 maanden geen parlementaire wedde meer, fiscus legt beslag op haar loon

Vlaams Parlementslid Sihame El Kaouakibi krijgt al vier maanden geen parlementaire wedde meer. Dat berichten Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws vrijdag. De fiscus heeft bewarend beslag laten leggen op het loon. Het parket heeft intussen ook de eindvordering klaar in het onderzoek naar haar.

El Kaouakibi is al bijna twee jaar niet meer gezien in het Vlaams Parlement. De politica zetelde er voor Open Vld tot ze in april vorig jaar zelf uit de partij stapte na schandalen in het kader van subsidiefraude. Haar parlementaire zitje hield ze wel, met ziektebriefjes was ze al die tijd wettig afwezig en dus werd ze ook doorbetaald.

Maar de 3.000 euro netto die ze nog kreeg, wordt sinds vier maanden niet meer gestort omdat de fiscus bewarend beslag liet leggen op haar wedde. Dat kan de belastingdienst doen wanneer iemand achterstallige belastingen heeft. “Loonbeslag is een procedure die courant voorkomt, zeker nu steeds meer mensen met schulden kampen”, zegt fiscaal expert Philippe Renier aan Radio 1.

Let’s Go Urban

De oprichtster van het ter ziele gegane jongerenproject Let’s Go Urban gingen volgens HLN en VTM nog in beroep tegen die beslissing, omdat ze naar eigen zeggen zonder die wedde niet in haar onderhoud kan voorzien. Daar heeft de fiscus zijn twijfels bij, aangezien El Kaouakibi nog steeds een woning als vakantiehuis verhuurt in Edegem.

LEES OOK: Wij logeerden in de Edegemse villa van Sihame El Kaouakibi: ‘Er zit muziek in subsidies’, lezen we in de boekenkast

Na het uitbreken van de affaire-El Kaouakibi besliste het parlement dat afwezige parlementsleden na dertig dagen afwezigheid 40% netto van hun loon moeten inleveren.

Intussen is ook de eindvordering van het parket klaar, dat de doorverwijzing naar de raadkamer vraagt. Daar zal beslist worden of El Kaouakibi zich voor de rechter zal moeten verantwoorden. Voor dat kan, moet wel eerst nog haar parlementaire onschendbaarheid opgeheven worden. Daarover moet geoordeeld worden door een commissie in het Vlaams Parlement. 

LEES OOK: Sihame El Kaouakibi heeft voor bijna 2,5 miljoen euro aan vastgoed: een overzicht van de panden en bouwgronden

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER