Esther Van den Hout en Rob Van den Bergh, een directietandem met passie voor onderwijs. Links staat LOKS, de Sint-Eduardus-mascotte genoemd naar de schoolvisie. © JAA

Nieuwe witte ‘Mariavleugel’ belichaamt nieuwe schoolvisie: “Kansen geven en samen leven”

Schoten -

Hij was al even in gebruik, maar bij de start van een nieuw schooljaar vonden ze het in de Sint-Eduardusschool een goed moment om de nieuwe vleugel van de campus Marialei officieel te openen. Die nieuwbouw sluit mooi aan bij de nieuwe schoolvisie die directeurs Esther Van den Hout en Rob Van den Bergh hebben geschreven. “We zetten meer dan ooit in op levenslang leren, ontwikkelingsgericht groeien, kansen geven en samen leven (LOKS)”, aldus de fiere directietandem.

Jan Auman

Toen de gemeente enkele jaren geleden flink wat geld ving vanuit de Vlaamse overheid om haar lagere scholen aan nieuwe lokalen te helpen, deelde ook Sint-Eduardus in de prijzen. Die school heeft naast de hoofdvestiging in Merksem, ook twee afdelingen in de Schotense wijk Deuzeld.

“Eerder konden we al nieuwe lokalen in gebruik nemen in onze school aan de Antoon Van Dijckstraat”, vertelt pedagogisch directeur Esther Van den Hout. “Ook voor de capaciteitsuitbreiding in de Marialei, waar zopas 112 kleuters en zowat 125 kinderen van het eerste tot en met het derde leerjaar zijn gestart, kwamen middelen vrij. Dat bouwproject liep vertraging op omdat ons oorspronkelijk plan, om nieuwe klassen in te richten op de zolderverdieping van ons grootste gebouw, niet haalbaar bleek.”

Yves Demaertelaere en Kris Van Landeghem van de Broeders van Liefde kwamen Sint-Eduardus feliciteren met de nieuwe vleugel, net als burgemeester Maarten De Veuster. Oud-directeur Piet Bellens kreeg vooral lofbetuigingen voor het leiden van de werf, voor en na zijn pensioen. © JAA

Piet Bellens

De elf klaslokalen en grote polyvalente ruimte kostten 1,6 miljoen euro. 30% daarvan werd geïnvesteerd door de school zelf. De rest van de factuur werd door de Vlaamse overheid betaald. Logisch dus dat Yves Demaertelaere en Kris Van Landeghem van de inrichtende macht Broeders van Liefde vanuit Gent naar Schoten waren gekomen om de nieuwe ‘Mariavleugel’ samen met burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) mee in te huldigen.

Ook oud-directeur Piet Bellens was erbij en werd door alle aanwezigen uitvoerig bedankt voor zijn engagement. Directeur Kiekeboe – zoals Bellens met opvallende snor bekendstond op school - ging twee jaar geleden met pensioen na Sint-Eduardus 27 jaar te hebben geleid. Maar dat weerhield hem er niet van om zijn schoolwerf – die geplaagd werd door corona - tot de laatste nagel en lik verf te blijven opvolgen.

Juf Annick Pombreu met de mascotte van haar nieuwe uilenklas, waarin de kinderen van het eerste leerjaar zitten. © JAA

Klasdoorbrekend

Directeurs Esther Van den Hout en Rob Van den Bergh vinden dat de nieuwe vleugel – in het wit mooi contrasterend met de oudere rode gebouwen - een toonbeeld is van het onderwijs van de toekomst. “Hij helpt ons een passend antwoord te vinden op de diversiteit en individuele noden van onze leerlingen”, meent Van den Hout.

“Onze leerkrachten kunnen hier klasdoorbrekend werken en leerlingen over de klassen heen laten samenwerken. Door de volledig openschuifbare en modulaire wanden, kunnen we via team-teaching gedifferentieerd aan de slag waarbij onze leerkrachten samen verantwoordelijk zijn voor een klasgroep. In de toekomst streven we zelfs naar een groepering over de leeftijden heen waarbij leerkrachten samenwerken in teams om gepersonaliseerd leren mogelijk te maken.”

Speelplaats

De nieuwbouw heeft ouders en leerkrachten alvast geïnspireerd om ook de speelplaats klaar te maken als uitdagende, groene speel-en leerplek. In de zomervakantie werd een deel van de speelplaats onthard en ook de klim-en klauterzone raakte net op tijd klaar voor de opening. Onder de luifel werd een apart en veilig afgebakend speelhoekje gemaakt voor de jongste kleuters. In de nabije toekomst willen ze in MOS-school Sint-Eduardus verder ontharden en groene speelzones aanleggen. (jaa)

Website Sint-Eduardus

 © JAA

Burgemeester Maarten De Veuster en Yves Demaertelaere van de Broeders van Liefde knippen het lintje van de nieuwe ‘Mariavleugel’. © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio