Tijs Vanneste, Kevin Vleminx, Pieter Vanhoof en Jeroen De Muynck van Beer 4 Nature toosten met Ne Kemping op het succes van de eigen bieren. © Tommy Maes

Beer 4 Nature valt drie keer in prijzen op World Beer Awards

Mol, Balen -

Zilver voor Wisent en Voske, brons voor Ne Kemping. Het debuut van brouwerij Beer 4 Nature uit Mol op de World Beer Awards (WBA), de bekendste biercompetitie ter wereld, ging niet onopgemerkt voorbij.

Hans Otten

Beer 4 Nature gooide bij eerdere deelnames aan internationale bierwedstrijden al hoge ogen met zijn brouwsels. Toekan won op de European Beer Challenge in 2021 nog goud, terwijl Hert er zilver in de wacht sleepte. Op de London Beer Competition eerder dit jaar deden de Kempenaars dat nog eens dunnetjes over, door met Ne Kemping een zilveren medaille te scoren. Dat bier bedacht Beer 4 Nature voor het één-programma De Kemping met Tijs Vanneste. Maar die wedstrijden zijn toch maar – excuseer – klein bier in vergelijking met de WBA, de grootste en bekendste bierwedstrijd ter wereld.

Dat Wisent er zilver haalt in de categorie Best Spirit Beer, Voske zilver in Best Pale Beer Amber en Ne Kemping brons in Best Pale Belgian Style Blonde slaat zelfs de drie initiatiefnemers Kevin Vleminx, Pieter Vanhoof en Jeroen De Muynck een beetje met verstomming. “Nee, dit hadden we totaal niet verwacht en we kunnen het eigenlijk zelf nog altijd moeilijk geloven”, zegt Kevin Vleminx met een lachje. “Buiten Ne Kemping hadden we Wisent en Voske nog niet eerder op een wedstrijd ingeschreven, zodat we daar ook geen referentie hadden. Dit is gewoon zot.”

Beertrail

Voske is een licht amber bier, terwijl Wisent een donkere bourbon infused quadrupel betreft. “Wisent hadden we eerst op bourbonvaten gemaakt met een oplage van 200 liter, maar die was met zijn 11% alcoholgehalte eigenlijk te straf. Daarom hebben we het bier naar 9% teruggebracht, maar we brouwen het niet langer op vat, maar infusen het met bourbon. Dat maakt het brouwproces iets meer beheersbaar en de smaak consistent. Wisent is op kleine flesjes (33 centiliter, red.) verkrijgbaar. Maar we hebben van het bier ook een palet grote flessen (75 centiliter) een jaar lang extra laten rijpen. Die gaan we binnenkort nummeren en verkopen. Al zeggen we het zelf, die is echt bangelijk. ”

Beer 4 Nature brouwt bier om met de opbrengst bos- en natuurgebieden te kunnen aankopen. Zaterdag 3 september organiseert de brouwerij uit Mol bovendien de Kempische Beer & Wine Trail, een loop- en wandelevenement vanuit de eigen zomerbar op domein Keiheuvel in Balen. “Deelnemers kunnen er kiezen uit verschillende afstanden, waarbij ze onderweg enkele stops hebben waar ze verschillende soorten bier, wijn en mocktails kunnen proeven”, zegt Vleminx. (ho)

beer4nature.be, www.beertrail.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners