HUISdokter Marie helpt Tom verder met praktische tips. © RR

HUISdokters hielpen al 1.000 Kempenaars met energiebesparende maatregelen

Arendonk -

Sinds juni 2021 geven HUISdokters van het Energiehuis Kempen ter plaatse gratis advies op maat om energie te besparen in huis. De energiecrisis zorgde voor een enorme toename aan vragen.

Wouter Adriaensen

Het Energiehuis Kempen is een initiatief van de Vlaamse overheid om mensen antwoord te geven op vragen rond energie-investeringen en renovatiewerken. Sinds juni 2021 sturen zij enkele professionele en een veertigtal vrijwillige HUISdokters op pad. Die bekijken de staat van het huis en het energieverbruik en geven raad om het verbruik te verlagen, afhankelijk van de noodzaak, de behoefte en het budget.

Het project was volgens de initiatiefnemers “onmiddellijk een groot succes”. De vraag nam nog enorm toe door de huidige energiecrisis. Eind augustus mocht HUISdokter Marie met een potje honing en een zelfplukboeket Tom uit Arendonk, de duizendste aanmelder voor een bezoek, feliciteren. “Ik huur een rijwoning uit de jaren veertig”, vertelt hij. “Gezien de huidige prijzen zou ik graag wat tips krijgen om mijn energieverbruik zo laag mogelijk te houden.”

Energiemeter

Marie en Tom bekijken eerst samen de energiefacturen en doen daarna samen met huisbaas René een ronde door de woning. Het raam in enkel glas tussen de leefruimte en veranda moet vervangen worden, Tom investeert in een nieuwe koelkast en René in een nieuwe kookplaat. Er komt ook een luik om de gedeeltelijk geïsoleerde zolder af te sluiten.

Tom neemt alle tips van Marie graag in zich op. “Ik heb me ook voorgenomen om een energiemeter aan te schaffen. Daarmee kan ik het verbruik van mijn elektrische toestellen meten en opvolgen. Ook de tip om mijn regenwater op te vangen in een regenwaterton, vind ik nuttig.”

Na het bezoek volgt nog een verslag met alle tips, extra info en mogelijkheden voor het aanvragen van premies. Een huisbezoek van de HUISdokter en de verdere opvolging zijn gratis en vrijblijvend. (woad)

www.iok.be/huisdokter

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio