Topman Katholiek Onderwijs start schooljaar als onderwijsassistent: “Voorkomen dat leerlingen minder gestimuleerd worden”

Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, is het schooljaar donderdag gestart in het Heilig Hart van Maria Instituut in Evere. Om het tekort aan goed geschoold onderwijspersoneel aan te kaarten, springt Boeve op de eerste schooldag in als onderwijsassistent.

debnBron: BELGA

Op 1 september gaat de topman van het katholiek onderwijs aan de schoolpoort traditioneel zelf het enthousiasme peilen bij de leerlingen en de leerkrachten. De grote uitdaging dit schooljaar wordt om ervoor te zorgen dat er in elke klas voldoende onderwijspersoneel aanwezig is. In Vlaanderen, maar zeker in Brussel is dat personeelstekort steeds nijpender.

“We hebben het heel vaak over kwaliteit van onderwijs, maar kwaliteit van onderwijs start wanneer er goede leerkrachten zijn. Het lerarentekort zorgt dat we minder goed kunnen lesgeven en leerlingen minder gestimuleerd worden. Dat moeten we echt voorkomen”, gelooft Boeve.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) treft maatregelen, maar het mag volgens Boeve nog wat ambitieuzer zijn. “Mensen die zich willen heroriënteren, zouden maar 10 jaar anciënniteit kunnen meenemen. Als 40’ers of 50’ers van job veranderen in de privésector kunnen zij hun nuttige ervaring meenemen. Waarom kan dat niet in het onderwijs? Zo prijzen we ons uit de markt”, vindt Boeve.

Op lange termijn vraagt de topman van het Katholiek Onderwijs om meer te kijken naar de gerichte samenstelling van lerarenteams en een bredere rekrutering van onderwijsassistenten, zowel met graduaats-, bachelor- als masterdiploma’s. 

In Brussel kondigde minister Sven Gatz donderdag aan dat hij de lerarenopleiding voor zij-instromers wil betalen én hij pleit voor een financiële bonus in de vorm van een Brusselpremie. Een goed idee voor de korte termijn, vindt Boeve. 

“Wij zijn sowieso ook vragende partij om de lerarenbonus groter te maken. Zeker wanneer mensen een extra diploma willen halen in combinatie met het lesgeven, moet de verloning substantieel zijn om op korte termijn de lerarenopleiding kunnen halen”, stelt Boeve. “Wat we wel vragen is dat deze maatregelen tijdiger worden aangekondigd. Scholen hebben nu al hun lessentabellen opgemaakt. Om daar zomaar een paar uur uit te halen, dat zorgt voor organisatorische problemen. Al is de maatregel op zich een zeer goede maatregel”, besluit hij.

Vastgoed

Jobs in de regio