Dankzij Sportoase, stad Antwerpen en de gemeenten Brasschaat en Schoten kunnen ook de leerlingen uit Schilde, Wijnegem en Wommelgem dit schooljaar genieten van zwemlessen. © JAA

Sportoase werpt reddingsboei naar Schilde, Wijnegem en Wommelgem: “Leerlingen kunnen bij ons terecht voor zwemlessen”

Schilde/Wijnegem/Wommelgem/Schoten/Brasschaat/Deurne -

Zowat duizend leerlingen van de scholen in Schilde, Wijnegem en Wommelgem kunnen voor hun zwemlessen voortaan terecht in de baden van Sportoase in Elshout en Groot Schijn. De scholen zaten in de rats na sluiting van het zwembad van Wijnegem. “Wij werpen hun nu een reddingsboei toe”, aldus Michael Schouwaerts, directeur van de zwembadengroep Sportoase, die kan rekenen op de soepele opstelling van de lokale besturen van partners Antwerpen, Brasschaat en Schoten.

Jan Auman

Net zoals energie, begint ook beschikbaar zwemwater steeds schaarser te worden. Daardoor komen de schoolzwemlessen steeds meer in het gedrang. De sluiting van het gemeentelijk zwembad van Wijnegem eind juni heeft de situatie in de stadsrand nog penibeler gemaakt. Het zag er voor de scholen uit Schilde, Wijnegem en Wommelgem zelfs naar uit dat zij dit nieuwe schooljaar helemaal geen zwemlessen meer zouden kunnen organiseren. Dat leidde begrijpelijk tot zenuwachtigheid en ongerustheid bij schooldirecties, ouders en gemeentebesturen.

“Toen we de vraag kregen om na te gaan of Sportoase misschien een oplossing kon bieden voor dit probleem, zagen we het als onze plicht om voor hen in de bres te springen”, aldus Schouwaerts. “Jaarlijks worden we geconfronteerd met de gevaren die aan zwemmen verbonden zijn. Gevaren die vermeden kunnen worden wanneer we iedereen op een goede manier laten kennismaken met de meest essentiële zwemtechnieken.”

En dus vroeg Sportoase partnergemeenten Brasschaat, Schoten en Antwerpen mee rond de tafel. Die investeerden eerder mee in de lokale zwembaden Elshout en Groot Schijn. Er werd gepolst of zij mee plaats konden maken voor de kinderen uit Schilde, Wijnegem en Wommelgem.

“Een belangrijk aandachtspunt daarbij bleef de kwaliteit van ons aanbod. We wilden de impact op de dagelijkse zwemmers en clubs uit Schoten, Brasschaat en Antwerpen beperken. Zij verdienen hetzelfde vertrouwde comfort en hun vrije baantjes voor lichamelijke ontspanning en trainingen. Niemand heeft baat bij een overvol zwembad”, stelt Schouwaerts.

Sportoase-directeur Michael Schouwerts (r) met Eddy Cox, gedelegeerd bestuurder van bouwbedrijf Van Roey, de eigenaar van de Sportoase-groep. © Nattida-Jayne Kanyachalao

Middaguren

Na diverse gesprekken met alle betrokkenen, rolde zopas een oplossing uit de bus. De scholen uit Wijnegem en Wommelgem kunnen vanaf dit schooljaar rekenen op zwemtijd binnen de bestaande planning van de stad Antwerpen in het nabijgelegen en vorig jaar geopende Sportoase Groot Schijn aan de Ruggeveldlaan in Deurne.

Voor de zwemlessen van de scholen in Schilde werd vrij zwemwater gevonden tijdens de rustige middaguren in Sportoase Elshout op de grens van Brasschaat en Schoten. De kinderen uit Schilde en ’s-Gravenwezel kunnen er zwemmen zonder dat ook maar één van de gegarandeerde vier vrije baantjes voor het publiek wordt opgeofferd. De oplossing gaat gepaard met het opstellen van complexe gebruiksroosters.

Evaluatie

“Dit compromis zorgt niet alleen voor meer zwemveiligheid, maar garandeert ook de veiligheid en beleving voor zowel onze individuele bezoekers als zwemmende schoolkinderen. Die kunnen volgens het gekende comfort van hun zwembeurt blijven genieten”, aldus een tevreden Sportoase-manager, die zijn partnergemeenten dankt voor de constructieve opstelling.

De nieuwe afspraken tussen alle partners gelden voor een periode van één schooljaar en zullen jaarlijks opnieuw geëvolueerd worden door alle betrokken partijen. Hierin behouden de scholen en clubs uit Brasschaat en Schoten (Sportoase Elshout) en Antwerpen (Sportoase Groot Schijn) uiteraard steeds hun voorrangspositie in die onderhandelingen.

In Schilde reageert schepen van Sport Olivier Verhulst (Open Vld) alvast dankbaar. ““Al de noden van onze scholen worden ingelost. Er zal voldoende zwemwater kunnen worden voorzien voor onze schoolkinderen. Wij zijn het management van Sportoase hiervoor dankbaar.”(jaa)

Het zwembadennetwerk van Sportoase in België.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio