Schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA) onder vuur voor weigeren van stadsgedicht. © VJoris Herregods

Oppositiepartijen scherp over opstappen stadsdichter Ruth Lasters: “Dit is een blamage voor cultuurschepen Ait Daoud”

Antwerpen -

Oppositiepartijen Groen, PVDA en CD&V zijn zeer kritisch voor Antwerps schepen van Cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA). De schepen weigerde een gedicht van stadsdichter Ruth Lasters over onderwijs. De oppositiepartijen vinden de beslissing enggeestig, censuur, triestig en een blamage voor schepen Ait Daoud.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Antwerps stadsdichter Ruth Lasters stapt op na conflict met stadsbestuur: “Ik zou mijn integriteit verliezen”

Het Antwerps stadsbestuur stelde zes maanden geleden vijf dichters aan als stadsdichter. Daarmee werd afgestapt van de formule van één stadsdichter voor een periode van twee jaar. Eén van die vijf stadsdichters is Ruth Lasters. Zij schreef samen met enkele leerlingen van de Spectrumschool in Deurne een gedicht. Daarin wordt het onderwijsbeleid gehekeld en vooral dat jongeren worden opgedeeld in A- en B-stromen. Antwerps schepen Ait Daoud vond echter dat dit geen stadsgedicht was.

Niel Staes. © Victoriano Moreno

“Wij hebben toen al gewaarschuwd dat dit geen promotie was voor het stadsdichterschap in Antwerpen”, zegt Niel Staes van Groen. “We vreesden dat deze stadsdichters vooral onzichtbaar en onmondig werden gemaakt en het stadsbestuur gewoon meer controle wou op hun werk. De censuur die schepen Ait Daoud nu toepast op het gedicht van Lasters is daar het bewijs van. Het stadsbestuur betaalt en wil dus bepalen wat de inhoud is van de gedichten. Antwerps cultuurschepen hoopte op slaafse stadsdichters. Het is nu duidelijk wat de repercussies zijn voor wie kritisch is. Dit is een blamage voor cultuurschepen Ait Daoud.”

Groen dringt aan op een stopzetting van deze manier van werken en pleit ervoor dat er terug één stadsdichter komt in Antwerpen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Jammer en triestig”

Volgens Vlaams parlementslid en Antwerpenaar Orry Van de Wauwer (CD&V) is de beslissing onbegrijpelijk.

Orry Van de Wauwer. © BART DEWAELE

“Het toont de kleingeestigheid van dit stadsbestuur”, zegt Van de Wauwer. “Dit gedicht weigeren als stadsgedicht voelt dan ook aan als censuur. Blijkbaar mag een gedicht dat kritiek heeft op het onderwijssysteem dat onder de bevoegdheid valt van partijgenoot (Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, red.) van schepen Ait Daoud niet. Als je echt begaan bent met artistieke vrijheid, dan moet je ook aanvaarden dat er af en toe op zere plekken wordt geduwd. Bovendien weten we allemaal dat we voor grote uitdagingen staan in het onderwijs, zeker in Antwerpen. Dit gedicht weigeren, komt over alsof dit stadsbestuur hier de ogen voor sluit. Dat is jammer en triestig.”

“Respect voor stielmensen”

Antwerps PVDA-gemeenteraadslid Peter Mertens vindt dat als stadsdichters dit soort gedichten niet meer mogen schrijven, dit stadsbestuur het stadsdichterschap dan beter afschaft.

Peter Mertens. © Kristof Vadino

“Dit gedicht weigeren is enggeestig”, zegt Mertens. “Poëzie en cultuur horen vrij en kritisch te zijn.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Mertens steunt de kritiek van de stadsdichter en de leerlingen van de spectrumschool in Deurne.

“Het is natuurlijk belangrijk dat stielmensen respect krijgen en niet worden afgeschilderd als een B-volkje”, zegt Mertens. “We hebben jongeren nodig die een stiel leren. Daarom is er een herwaardering van het technisch en beroepsonderwijs nodig. Hier gaat het gedicht om. Door het te weigeren, wordt dit onder de mat geschoven. Dit is een elitaire keuze. Er mag blijkbaar geen kritiek worden gegeven op het beleid van Weyts, maar ook niet worden gevraagd om respect te tonen voor stielmensen.”

MEER OVER Nabilla Ait Daoud

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio