De verkeerslichten zijn goed nieuws voor wie met de fiets of te voet naar de High Tech Campus, met onder meer middelbare school HT²O, aan de Turnhoutse ring moet. © Bart Van den Langenbergh

Extra lichten op Turnhoutse ring, “maar doorstroming blijft optimaal”

Turnhout -

In september laat het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) op vraag van de stad Turnhout de oversteekplaats van de ring ter hoogte van de Speelkaartenstraat herinrichten. Dat moet de veiligheid voor de schoolgaande jeugd verhogen.

Wouter Adriaensen

Turnhout pakt mobiliteit regionaal aan met een regionaalstedelijk mobiliteitsplan. Daarin stond onder meer de ambitie om het aantal verplaatsingen met de fiets en het openbaar vervoer tegen 2034 te verdubbelen. “We engageren ons om vier belangrijke fietsroutes veilig te maken, zodat iedereen zich zorgeloos kan verplaatsen”, legt Turnhouts schepen voor Mobiliteit Marc Boogers (Groen) uit. “Een daarvan gaat van de Lilse Bergen over Vosselaar tot Turnhout. Een van de belangrijkste missing links daar was een veilige oversteek van onze ring.”

De stad ging aankloppen bij AWV, wegbeheerder van de Vlaamse autosnel- en gewestwegen. Maandag 5 september start een aannemer met de herinrichting van de oversteekplaats ter hoogte van de Speelkaartenstraat en de Gierledreef. Die wordt vaak gebruikt door onder meer leerlingen van de nieuwe school HT²O aan de ring. Verkeerslichten moeten die onveilige situatie oplossen.

Tien lichten op vijf kilometer

Recent plaatste AWV ook al extra verkeerslichten aan de Carrefoursite. Langs de 5,5 kilometer lange ring rond Turnhout staan zo binnenkort tien lichten. Volgens schepen Boogers zouden de nieuwe lichten niet voor extra files zorgen. “Ze staan altijd op groen voor de ring. Fietsers en voetgangers krijgen minstens zeven en maximaal twintig seconden groen nadat ze op een knop gedrukt hebben. Een radar detecteert hoe groot de groep is en past de oversteektijden aan. Vervolgens is het weer minstens 45 seconden groen voor de ring, zelfs als zich onmiddellijk een nieuwe oversteker aanbiedt.”

Auto’s en fietsers uit de Speelkaartenstraat krijgen groen via een detectielus. Voor auto’s die vanuit de Gierledreef de ring opdraaien, verandert er niets. “Na de werken worden de Speelkaartenstraat en Gierledreef een fietsstraat. De verkeerslichten zijn een goede kortetermijnoplossing, maar voor zowel ons als AWV is op lange termijn een ondertunneling onmisbaar.”

Maand lang werken

De werken aan de oversteekplaats duren tot eind september. Gedurende die maanden kan gemotoriseerd verkeer in beide richtingen over één rijstrook in plaats van twee blijven passeren. Fietsers en voetgangers ondervinden geen hinder. Uiteraard moeten ze wel de ring elders oversteken, bijvoorbeeld aan het kruispunt met de Antwerpsesteenweg of de Steenweg op Gierle.

www.wegenenverkeer.be

MEER OVER Mobiliteit Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio