Else en Bart maakten al enkele reusjes met de kinderen uit hun atelier. © Filip Spoelders

Manke Lies moet reuzin van Edegem worden: “We willen ze voorstellen tijdens 850 jaar Edegem”

Edegem -

In tegenstelling tot de buurgemeenten heeft Edegem momenteel geen reus. Daar willen Bart Boussemaere en Else Bogaerts van het creatieve atelier Jr. Bot tegen volgend jaar verandering in brengen. Edegem zal dan kennis maken met Manke Lies, vier meter hoog, en ’de kleine man’.

Filip Spoelders

De plannen rijpen al enkele maanden bij Bart en Else maar zaterdag tijdens de eerste reuzenstoet van Streekvereniging Zuidrand in Hove raakten ze helemaal overtuigd. “Mortsel, Hove, Lint, Kontich en Boechout hebben allemaal één of meerdere reuzen. Wij willen vóór de zomer van 2023 een Edegemse reus voorstellen tijdens het 850-jarig bestaan van onze gemeente.”

Met Manke Lies en een kleine man gaan ze meteen twee reuzen bouwen. “Achter onze reuzen zit een ruimer verhaal. De legende van Manke Lies vertelt dat ze kwam spoken als spinster aan Fort 5. Maar verder is deze legende eigenlijk vrij vaag. Daarom hebben we een vervolgverhaal geschreven. Manke Lies zal het leven van de kleine man, die een arbeider voorstelt, redden. Als tegenprestatie gaat de kleine man ieder jaar een gelofte van Manke Lies vervullen. We gaan met onze reuzen ook ieder jaar een goed doel steunen. Op die manier blijft het verhaal van Manke Lies doorlopen”, schetst Bart.

Bakfiets

Bart en Else hebben contact gehad met de gemeente en nu de scholen terug openen, richten ze zich tot het KTA Da Vinci van Edegem. “We willen de school aanspreken om bijvoorbeeld het hoofd of het aluminium kader van onze reuzin te maken. Manke Lies komt trouwens op een bakfiets te staan. Op die manier kan ze zich verplaatsen terwijl de armen, het hoofd en de ogen bewegen.” Volgens het prototype moet de Edegemse reuzin vier meter hoog worden.

Met hun creatief atelier Jr. Bot in de Kontichstraat organiseren Bart en Else, zoals afgelopen zomervakantie, kampen voor kinderen. Tijdens de laatste drie dagen van de vakantie lieten ze de kinderen vrij om hun eigen reuzen te maken. Else: “Het is een aanzet naar de scholen om mee in onze reuzenverhaal te stappen. Het zou mooi zijn dat tijdens een volgende reuzenstoet van Streekvereniging Zuidrand kinderen mee opstappen als reusjes.”

Wie ideeën heeft voor de geloften van Manke Lies of materialen wil schenken voor de constructie mag mailen naar reusmankelies@gmail.com.

Een prototype geeft een beeld van Manke Lies als reuzin. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners