Charel Cambré © Veronique Onderdonck

GameKeepers is nieuwe stripserie van Charel Cambré: “In een strip kost een ongeval of ontploffing niks”

Herenthout -

De populaire jeugdserie GameKeepers krijgt nu ook een vervolg in stripvorm. Het eerste deel ligt volgende week in de boekhandel. Charel Cambré (54) uit Herenthout vormt de tv-personages met pen en papier om tot stripfiguren. “Op vraag van Studio 100 ga ik met deze strip meer de comic-toer op”, vertelt hij.

Tom Vets

GameKeepers gaat over Mats en Sari, die elk level in een computerspel moeten winnen. Anders ontsnapt de boosaardige gamemaster Cordelia die over de echte wereld wil heersen. Het eerste deel kreeg de titel Superheldenstrijd.

“Het tweede album is al bijna klaar”, aldus tekenaar Charel Cambré. Ik werk momenteel aan vijf series tegelijk. Van Amoras over Junior Suske en Wiske, Heden verse vis, Filip & Mathilde tot GameKeepers. Ik krijg dat nog gebolwerkt omdat zelfstandige collega‘s onder meer de inkting en de inkleuring voor hun rekening nemen.”

Deze strip is gebaseerd op een Studio 100-serie. Er was dus al een concept. “Ik kende het bedrijf al, want ik heb er vroeger nog voor gewerkt. Ik tekende toen de strips van Spring en Mega Mindy, en weet wat ze van me verwachten. Mijn taak is vooral om correct te interpreteren wat zij in gedachten hebben. Gezien de inhoud wou men deze keer meer het comic-thema uitspelen. Dat kon ik wel voor elkaar krijgen door de lijnvoering. Toen de vraag kwam voor GameKeepers was ik eerst wat weigerachtig, omdat ik al zoveel werk heb. Maar gelukkig kon ik samenwerken met een Spaanse tekenaar. Daardoor is het werk verdeeld.”

Special effects

Het leuke aan een strip is dat je veel verder kan gaan dan in een tv-serie. “Bij mij kost een ongeval of een ontploffing niks. Ik kan helemaal loos gaan qua special effects. Al moet ik me wel houden aan de basis van de tv-serie en niks veranderen aan de personages. Gelukkig waren de personages al mooi uitgewerkt en hadden ze wat karikaturale kantjes. Zeker de bewoners van het studentenhuis. Het enige probleem is dat je maar dertig pagina’s hebt. Iedereen aan bod te laten komen is soms moeilijk.”

Studio 100 waakt erover dat de strip volledig is wat ze willen. “In het begin worden er heel wat mails over en weer gestuurd. Ze willen toch echt op voorhand weten hoe die personages er in stripvorm uitzien. Er moeten heel wat mensen hun zegen geven, en dat duurt toch enkele weken. De scenarist van de strip is dezelfde als de tv-serie. Dat maakt het wel een pak makkelijker.”

Ouder doelpubliek

Een strip gebaseerd op een tv-serie heeft momenteel meer kans om te slagen dan een volledig nieuw product. “Dat is ergens jammer. Want je wil ook iets van jezelf maken dat succesvol is. Maar langlopende series zoals De Kiekeboes of Jommeke, dat is iets van vroeger. Die ommekeer begon met Urbanus en later FC De Kampioenen. Het risico is wel dat als een tv-serie wordt afgevoerd of minder populair is, de strip ook stopt. Dat heb ik vroeger ook meegemaakt met Spring of Mega Mindy. Een strip gebaseerd op een serie is ook niet altijd een groot succes. Zo had ik de indruk dat de doelgroep van Mega Mindy wel erg jong was, en zich minder leende voor strips. Ik denk dat het doelpubliek van GameKeepers iets ouder is.”

Uitgeverijen wachten tegenwoordig de resultaten af van de verkoop, alvorens extra albums te bestellen. “Ook bij GameKeepers is er de afspraak dat we voorlopig drie albums maken, en dan zien we wel of we er nog mee door gaan. Onrechtstreeks neem ik daarom ook altijd zoveel hooi op mijn vork, omdat je nooit weet of de strips die je momenteel tekent, volgend jaar ook nog zult tekenen.”

Het eerste deel van GameKeepers is vanaf 6 september te koop

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio