Organisator Michel Van Genechten met echtgenote Karen Persyn voor de imposante inkompartij van Wezel Culinair, die meteen de toon zet voor wat er binnen allemaal te beleven valt. © JAA

Woestijndorp bevolkt met sterrenchefs: “Menu Wezel Culinair was nog nooit zo volledig”

‘s-Gravenwezel -

Er lijkt wel een woestijndorp te zijn verrezen op de weiden tegenover de Delhaize langs De Kaak. Maar zo droog is het nu ook weer niet geweest. De sierlijke witte feesttenten worden weldra ingepalmd door Roger Van Damme, Viki Geunes en andere topchefs. Wezel Culinair (1-4 september), volgens insiders het mooiste culinaire festival van België, mikt met deze tiende zomereditie nog hoger en heeft liefst veertig standhouders.

Jan Auman

Het was na twee coronajaren nu of nooit voor Michel Van Genechten, de geestelijke vader van Wezel Culinair. “We zijn ervoor gegaan, maar de kosten om deze gigantische oppervlakte van 70.000 vierkante meter mooi aan te kleden en een degelijk programma samen te stellen, zijn flink gestegen”, kondigt Van Genechten een eerste nieuwigheid aan.

“Voor het eerst moet er inkom betaald worden ja: 7 euro voor een dag of 12 euro voor een weekend. Parkeren op één van onze driehonderd vlakbij gelegen parkeerplaatsen kost vijf euro. Toiletbezoek is dan weer gratis.”

“De beslissing toegangsgeld te vragen was moeilijk, maar onafwendbaar om dit evenement leefbaar te houden”, beweert Van Genechten. “Toch hoop ik dat we ons bezoekersaantal van 2019 – toen zowat 20.000 mensen verspreid over het hele weekend zijn langsgekomen – zullen evenaren of zelfs overtreffen. We hebben alleszins genoeg te bieden en hebben Wezel Culinair 2022 niet voor niks The Magical Edition genoemd. Roger Van Damme spreekt van een Dubai-setting. ”

En plots heeft de Parel der Voorkempen veel weg van Dubai.. © JAA

Roger Van Damme

Het begint al met een primeur. Donderdag zal de sterrenchef van Het Gebaar, die om de hoek woont, exclusief koken voor 120 deelnemers aan een uitverkocht nocturne-diner. Die betaalden daar allemaal 247 euro voor. “Ze zullen het zich niet beklagen”, verzekert Michel Van Genechten, die al een blik kon werpen op Van Dammes menu. De chef-kok blijft trouwens tijdens de verdere duur van het festival present met zijn legendarische wafels en andere zoetigheden.

Vrijdag, zaterdag en zondag wordt het moeilijk kiezen tussen de 32 tentjes die allemaal bemand worden met zowat alle horecazaken en traiteurs met enige naam en faam in de regio, waaronder voor het eerst ook het team van de Brabohoeve. De eettenten worden afgewisseld met stands van speciaalzaken in luxeproducten zoals die van hoofdsponsors Porsche, Bentley en Lamborghini.

Viki Geunes is één van de ‘sterren’ op Wezel Culinair 2022.

Viki Geunes

“In onze Tube of Taste ‘hokken’ een tiental chefs samen die elkaar zullen overbluffen bij de bereiding van buitengewone takeawaygerechten”, kondigt Michel een andere nieuwigheid aan. “Er is een delegatie van de culinaire zender Njam met afwisselend onder meer Jeroen De Pauw, Wim Ballieu en Dagny Ros. Viki Geunes van driesterrenrestaurant Zilte is het hele weekend present. Hij gaat iets magisch doen met koningskrab. Een ideale en laagdrempelige manier om kennis te maken met de kookkunsten van deze grootmeester in de keuken. Wie er in 2015 bij was – toen Viki hier ook al eens was – weet dat het de moeite zal lonen.”

De prijzen van de snacks variëren van 5 tot 18 euro. Er wordt mooi weer voorspeld. Je kan dus uitgebreid eten proeven en champagne drinken tussen palmbomen buiten. Maar er staat ook een immense bar met Tomorrowland-afmetingen ter beschikking. Daar komt onder meer dj’s Buscemi en Tach Cremer plaatjes draaien, al blijft de muziek een achtergrondgegeven op Wezel Culinair.

Sfeerbeeld van de laatste editie in 2019. Toen kwam er veel volk, maar was het nog gratis. © JAA

Alizée

Michel Van Genechten dankt alle sponsors, de gemeente Schilde - die ook dit jaar over de brug kwam met 10.000 euro subsidie – en zeker ook zijn grote steun en toeverlaat Karen Persyn, waarmee hij onlangs in het huwelijk trad. De gewezen skikampioene steunt haar echtgenoot voluit bij wat wonderbaarlijk nog altijd zijn grote hobby en passie is: Wezel Culinair. Overigens zal ook hun schattige dochter Alizée (1) straks haar debuut maken op het festival. “Zij eet nog vooral papjes, maar is toch al verlekkerd op pasta met kip. De bourgondische aanleg zit er al vroeg in”, lacht Michel. (jaa)

Wezel Culinair 2022 van 1 tot en met 4 september, De Kaak ‘s-Gravenwezel. Filmpje Wezel Culinair 2022

Website Wezel Culinair

De imposante bar. © JAA

Er lijkt wel een nomadendorp te zijn verrezen langs De Kaak. © JAA

 © JAA

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners