De damherten voelen zich helemaal thuis in Rumst. ©  Joris Herregods

Damherten in Rumst leveren prachtige beelden op, maar “Natuur en Bos wil drachtige hindes laten afschieten”

Damherten lijken goed te gedijen in de uitgestrekte velden en kleiputten van Rumst en Terhagen. Hoewel de dieren er van nature niet thuishoren en vermoedelijk werden uitgezet, lijken twee kuddes al goed ingeburgerd. Zowat elke bewoner in de buurt van de Hollebeekstraat heeft ze al gespot. Toch willen sommigen de herten liever weg. Zo pleit de plaatselijke jachtvereniging, met de goedkeuring van het Agentschap Natuur en Bos voor het afschieten van de dieren.

David Van Turnhout

LEES OOK. Heisa rond overstekende groepjes herten en reeën in Rumst

Afgelopen weekend reed een auto één van de jonge kalveren aan in de Hollebeekstraat. Een andere bestuurder bracht het zwaargewonde kalf naar een dierenarts die het moest laten inslapen. Volgens Erik De Keersmaecker van Natuurpunt zijn de dieren niet (mensen)schuw en vormt dat een probleem. “Het gaat om een populatie damherten die hier eigenlijk niet thuishoort en vermoedelijk uitgezet of ontsnapt is. Normaal gezien zijn dit nachtdieren en komen ze pas tevoorschijn wanneer de zon ondergaat. In dit geval zijn ze mensen gewoon en duiken ze op onverwachte momenten op. Dat kan dan voor gevaarlijke situaties zorgen.”

 ©  Joris Herregods

De Keersmaecker benadrukt dat het niet gaat om de veel schuwere reeën die wel thuis zijn in de streek. “Deze laten zich echter veel minder zien en zullen niet snel een drukke weg oversteken op klaarlichte dag. De damherten mogen dus geen vrijgeleide zijn voor jagers om nu ook de populatie reeën uit te dunnen”, aldus De Keersmaecker.

Afschieten

Eerder deze week liet Danny Van Herbergen, voorzitter van jagersvereniging WBE Antwerpen Zuid en Rupelstreek zich in Gazet van Antwerpen ontvallen dat de buurt sterk verveeld zit met de “reeën- en hertenplaag”. Bovendien zou de vereniging van het agentschap Natuur en Bos de opdracht hebben gekregen ook drachtige geiten en hindes af te schieten. De dieren zouden immers voor “heel wat schade aan gewassen” zorgen.

Een boerin uit de buurt ondervindt alvast geen last van de dieren. “We telen hier veel maïs, maar daar blijven de herten af. We hebben er nog nooit last van gehad, integendeel. We vinden het prachtige dieren die voor ons zeker mogen blijven”, klinkt het.

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio