Themabeeld ©  Shutterstock

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “Sinds juni 300 extra plaatsen in buitengewoon onderwijs, maar vraag stijgt nog sneller”

Sinds juni zijn er 300 plaatsen bijgekomen in het buitengewoon onderwijs met middelen die Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) vrijmaakte, maar de vraag naar buitengewoon onderwijs stijgt nog sneller. Dat stelt het kabinet-Weyts woensdag.

jvhBron: BELGA

LEES OOK. “Leerkracht zijn is niet bijklussen, maar een serieus engagement”: kritiek op Weyts’ voorstel voor flexi-jobbers in onderwijs

Hoe groot het tekort aan plaatsen in het buitengewoon onderwijs precies is, is niet duidelijk. Er is namelijk geen centrale aanmelding. Bovendien zijn er verschillende zones en proberen ouders vaak ook hun kind in verschillende zones op de wachtrij te zetten, waardoor er ook dubbeltellingen zijn.

Deze krant schrijft woensdag al dat er een dag voor de start van het nieuwe schooljaar nog voor meer dan 600 kinderen met een beperking geen plek op school is. In Antwerpen – waar het probleem al jaren acuut is – gaat het om 460 kinderen in het basisonderwijs en 197 in het secundair, volgens de krant.

In juni kondigde Weyts aan dat hij 45 miljoen euro uittrekt voor extra plaatsen in het buitengewoon onderwijs. Dat is 20 miljoen euro meer dan aanvankelijk voorzien. Vijf miljoen euro was bestemd om al op korte termijn, tegen de start van het nieuwe schooljaar, extra plaatsen te creëren. Nu blijkt dat er dus 300 extra plaatsen gevonden zijn.

LEES OOK. Schooldirecteurs klappen uit de biecht: “Voor pedagogie hebben wij geen tijd. Het is brandjes blussen en lastige ouders pamperen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER