De kavel aan de Kerkplaats ligt er bouwrijp bij, maar volgens bouwheer Ludo Van den Bosch zal er niet snel een nieuwe gebouw gezet worden. Let op de rode beuk achteraan, die netjes bleef staan.

Bekende elektrozaak op Kerkplaats gesloopt maar vervolg onzeker wegens burengeschil met slager Grymonprez

Wommelgem -

Het straatbeeld in het oude dorpscentrum is flink gewijzigd. In de dichte huizenrij rond de Kerkplaats gaapt sinds kort een groot gat. De bekende en al zes jaar gesloten elektrozaak Van Den Bosch werd gesloopt. Hoewel de bouwheer een bouwvergunning heeft, laat hij uitschijnen dat de bouw van de tien geplande appartementen met winkelruimte nog niet voor morgen is. Oorzaak blijkt een geschil met buurman en slager Wim Grymonprez te zijn.

Jan Auman

LEES OOK. Van den Bosch mag toch appartementen bouwen op Kerkplaats: maar mét winkel én behoud van eeuwenoude beuk

Voor het echtpaar Van den Bosch is dit bouwproject al een hele lijdensweg geweest. Eind 2016 lieten ze de rolluiken van hun iconische familiezaak na zeventig jaar naar beneden. Mooie plannen voor nieuwe appartementen geraakten echter maar niet goedgekeurd. De gemeente wil haar centrale plein voldoende levendig houden en het gelijkvloers koste wat kost volledig behouden als winkelruimte. Maar in het ontwerp stonden aanvankelijk ook woningen ingetekend.

Toen de bouwheer uiteindelijk vrede had genomen met de brede winkel, was er nog de imposante rode beuk achteraan de site langs het steegje Kallement. Die zou sneuvelen en dat zagen niet alleen heel wat omwonenden, maar ook de burgemeester en schepenen van Wommelgem niet zitten. Na lange beroepsprocedures, hertekenen en nog eens hertekenen door de M2-architecten, viel de bouwvergunning in oktober van vorig jaar dan toch in de brievenbus bij de familie Van Den Bosch. De beuk moest wel blijven staan.

Het bleef een tijd stil, maar onlangs werden de winkel, waar generaties Wommelgemnaren hun televisies en wasmachines hebben gekocht, met bijhorende woningen plots toch gesloopt. De oude beuk heeft de operatie alvast overleefd, zoals nu ook te zien is vanop de Kerkplaats. Er zal nu wel snel gebouwd worden, zou je denken. Maar dat blijkt niet het geval te zijn. Ludo Van Den Bosch voelt zich geviseerd en wil over de hele kwestie liever niks meer kwijt.

De nu gesloopte elektrozaak aan de Kerkplaats. © JAA

Keurslager Grymonprez

In een eerste reactie liet hij ons enigszins cynisch weten dat hij de site klaarmaakt voor het kweken van wilde grassen. De piste dat er sprake is van een burengeschil, zoals later door hem geopperd, lijkt meer waarschijnlijk. Al wil de bouwheer ook hierover zelf niet uitweiden, ondanks herhaaldelijk aandringen van Gazet Van Antwerpen.

De buur in kwestie blijkt Wim Grymonprez te zijn, de man die al 32 jaar een slagerij uitbaat op de Kerkplaats, vlak naast de gesloopte elektrozaak. “Ik sta helemaal niet met getrokken messen klaar. Van mij mag buurman Van den Bosch vandaag nog beginnen bouwen. Ik heb daar geen probleem mee en wat mij betreft is er ook geen sprake van een burengeschil. Mijn deur staat open voor een gesprek”, reikt de slager de elektroman de hand.

Scheidingsmuur

Twistappel blijkt een gemeenschappelijke scheidingsmuur te zijn en de precieze locatie ervan. “In een goed gesprek zullen we daar zeker uit geraken. Maar plots advocaten op me af sturen en dreigende taal spreken, is mijn inziens geen goede manier om zoiets te regelen. Dan moet ik me wel verdedigen. Mij treft geen schuld. Dat er naast mijn winkelpand nieuwe woningen en winkels komen, kan ik alleen maar toejuichen”, benadrukt keurslager Grymonprez.

Volgens de nog geldige vergunning mogen er op het nu braakliggende terrein twee aparte volumes gebouwd worden: één aan de Kerkplaats met vier appartementen en achteraan bij het Kallement ook een gebouw met zes flats. Het gelijkvloers langs de zijde Kerkplaats wordt zoals bepaald in de vergunning volledig voorbehouden als ‘winkelruimte voor detailhandel’.

Wordt vervolgd, maar wanneer is dus onduidelijk.(jaa)

De indeling van de vergunde nieuwbouw met rechts het hogere gebouw met onderaan winkels dat aan de Kerkplaats komt. Let op de beuk links. © M2

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio