Jongeren willen onbekommerd fuiven, maar voelen er zich door ongewenst van anderen steeds vaker onveilig. © HFF

Neteland sensibiliseert jongeren op fuiven rond grensoverschrijdend gedrag

Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen, Vorselaar -

Jongeren klagen dat het uitgaansleven veel ruwer is geworden, met handtastelijkheden, vechtpartijen en grensoverschrijdend gedrag. De gemeentes in regio Neteland zetten daarrond nu campagnes voor de jeugd op.

Hans Otten

Net als in heel wat andere gemeentes steekt ook in de gemeentes van de zone Neteland (Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Olen en Vorselaar) een negatieve tendens in het uitgaansleven zijn lelijke kop op. Want nu jongeren én ouderen na de beperkende coronajaren hun knaldrang eindelijk kunnen ventileren op fuiven of op café loopt het te geregeld mis. Jongeren vallen andere lastig, gaan met elkaar op de vuist of vertonen grensoverschrijdend gedrag.

“Steeds vaker duiken er op fuiven problemen op rond overmatig drankgebruik, handtastelijkheden en vechtpartijen. Het gevolg is dat heel wat jongeren die van een leuke avond willen genieten, zich nu onveilig voelen in het uitgaansleven. Zij wensen in veilige omstandigheden uit te gaan. De gemeenten en de politie van Neteland delen die mening en starten daarom een campagne om deze problemen tegen te gaan”, klinkt het bij de gemeenteregio Neteland en de lokale politie.

In eerste instantie richt de campagne vanaf september zich op de problematiek van het (seksueel) grensoverschrijdend gedrag. Met ondersteuning van Sensoa en Safe ’n Sound is een affiche met een soort vijfstappenplan uitgewerkt die een duidelijke boodschap moet overbrengen: wanneer we dingen zien die niet door de beugel kunnen, grijpen we in – zowel politie als de jongeren zelf. “We willen jongeren bewust maken van hun eigen kracht, zodat ze in probleemsituaties hun vrienden en zichzelf kunnen beschermen. We voeren de campagne op sociale media en via affiches op de fuiven. Ook de organisatoren van fuiven krijgen een briefing over hoe ze moeten omgaan met overmatig drankgebruik, handtastelijkheden en vechtpartijen.”

De bedoeling is om later dit jaar nog specifieke acties rond overmatig drankgebruik en vechtpartijen uit te werken. Daarvoor werkt de samenwerkingsregio nu een campagne uit, waarop organisatoren worden uitgenodigd om die te onderschrijven.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio