Worden er twee nieuwe autowegen door de oostrand van Antwerpen aangelegd? Op de infomarkten van De Nieuwe Rand kom je er meer over te weten. © De Nieuwe Rand

Infomarkten over A102 en Nx: nieuwe wegen op tekentafel maar aanleg ervan nog niet zeker

Regio -

In september organiseert de Vlaamse overheid vijf infomarkten over de mogelijke aanleg van de nieuwe snelweg A102 en verbindingsweg Nx in Stabroek. Of die nieuwe wegen er effectief komen, is niet zeker. De overheid wil wel gebruik maken van de gelegenheid om de regio - die zij voortaan De Nieuwe Rand noemt - leefbaarder en meer klimaatrobuust te maken.

Jan Auman

Nu de focus al enkele jaren op de Oosterweelverbinding en het sluiten van de Antwerpse Ring ligt, lijkt het haast vergeten dat de Vlaamse overheid ook nog altijd onderzoekt of er een zogenaamde Oostelijke Verbinding wenselijk is via het Haventracé.

Onder de naam De Nieuwe Rand probeert provinciegouverneur Cathy Berx sindsdien een veilige en vlottere mobiliteit te verzoenen met een hoge leef- en omgevingskwaliteit en duurzaamheid in achttien gemeenten ten noordoosten van Antwerpen.

Daarbij komen enkele nieuwe wegen in beeld. De snelweg A102 loopt over het tracé van de Grote Ring, tussen E19/A12 in Ekeren en E313 in Wommelgem, over een afstand van 6,2 km. Die snelweg zal dwars door Wommelgem, Wijnegem, Schoten, Deurne, Merksem en Ekeren lopen. Het tracé mag dan al veertig jaar ingepland staan op de gewestplannen voor de nooit aangelegde Grote Ring rond Antwerpen, vandaag is de toekomstige weg een donkergroene strook met bossen, weilanden en hier en daar ook een woning.

Ook de Nx is nog in beeld om de mobiliteit in de rand te verbeteren. Dat is de nog aan te leggen verbindingsweg in Stabroek tussen de Havenweg A12 en de N11. Die moet het doorgaand verkeer opvangen tussen Kalmthout, Essen en Wuustwezel enerzijds en de A12 anderzijds. Dat doorkruist nu nog de dorpscentra van Stabroek, Hoevenen en Kapellen.

Die plan geeft een beeld van hoe en waar de nieuwe wegen mogelijk kunnen komen. © De Nieuwe Rand

Infomarkten

Achter de schermen delen zo’n tweehonderd vertegenwoordigers lokale besturen, experts en burgerbewegingen al enige tijd hun voorstellen, ideeën en bezorgdheden over deze plannen voor de Nieuwe Rand. Nu mogen ook de bewoners voor het eerst meepraten en kennis nemen van de voorlopige plannen. Dat gebeurt tijdens vijf infomarkten, verspreid over de betrokken regio.

De eerste infomarkt vindt op maandag 12 september plaats in Schoten, in De Kaekelaar. Vervolgens komt Brasschaat aan de beurt, op dinsdag 13 september in het gemeentehuis aan de Verhoevenlei. Woensdag 14 september wordt De Nieuwe Rand voorgesteld in Wommelgem, in ’t Brieleke. Op donderdag 15 september krijgen de inwoners van Ekeren gelegenheid tot inspraak in het Ekers Hof. Op dinsdag 20 september tot slot houdt De Nieuwe Rand halt in Stabroek, in zaal Jos aan de Kerkstraat.

De infomarkten vinden telkens plaats van 16.30u tot 20.30u. Na een filmpje ter introductie, is het de bedoeling dat de bezoekers meteen rechtstreeks in dialoog gaan met onderzoekers en planners om vragen te stellen of voorstellen te doen.

Vlaamse regering beslist

Nadat alle feedback gehoord is, kan het openbaar onderzoek in november van start gaan. Of vermelde nieuwe wegen effectief aangelegd zullen worden, is nog niet zeker. Mogelijk volstaan een aantal verbeteringen aan de infrastructuur van de A12 en E313. Slechts in één van de drie alternatieven waaruit de Vlaamse regering zal kiezen, wordt ook een A102 aangelegd en is de Nx voorzien. Helemaal niks doen, is ook een optie.

Maken deel uit van De Nieuwe Rand en de mobiliteitsplannen: Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Schilde, Wijnegem, Zandhoven, Ranst, Wommelgem, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, de stad Antwerpen en de districten Ekeren, Deurne, Borgerhout, Merksem en Berendrecht-Zandvliet-Lillo.(jaa)

Info over De Nieuwe Rand en geplande infomarkten

 © De Nieuwe Rand

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio