© ATV

Opvang slachtoffers mensenhandel kostte Antwerpen al 310.000 euro

Antwerpen -

Het Antwerpse schepencollege en Payoke dringen in een brief aan Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) aan op een oplossing voor de slachtoffers van mensenhandel op de werf van chemiebedrijf Borealis. De huisvesting van deze mensen kostte de stad Antwerpen al 310.000 euro.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Hulporganisatie verdrinkt in zaak van mensenhandel op Borealis-werf: “Zonder extra hulp moet Payoke de boeken toedoen”

Payoke staat in voor de begeleiding en de opvang van slachtoffers van mensenhandel. Door de omvang van het dossier rond de arbeiders op de werf van Borealis krijgt deze vzw dit niet meer gebolwerkt. Payoke trok al aan de alarmbel en vreest voor het voortbestaan van de vzw. Reeds 143 slachtoffers zijn erkend door het arbeidsauditoraat en er zouden volgens de brief nog tientallen kunnen volgen.

“De bestaande werking en betoelaging van de vzw Payoke is niet toegemeten op het aantal slachtoffers, waardoor de nodige administratieve begeleiding en ondersteuning van deze slachtoffers, dan ook niet geboden kan worden binnen een acceptabele termijn”, aldus de brief.

Ook naar huisvesting is er een probleem, want in Vlaanderen zijn er slechts een 18-tal opvangplaatsen voor slachtoffer van mensenhandel. De stad Antwerpen sprong al in de bres met een financiering van ruim 310.000 euro voor de opvang van deze mensen. Alleen legt dit een zware druk op de stad Antwerpen en Payoke. Bovendien is er nog geen oplossing voor de opvang van deze slachtoffer voor de periode na 1 oktober.

Het schepencollege hoopt dit bedrag terug te krijgen van Vlaanderen en dringt bij de minister aan op een snelle oplossing voor de huisvesting van deze slachtoffers. Bovendien is er extra geld nodig om Payoke de mogelijkheid te geven om deze mensen te begeleiden en administratief te ondersteunen.

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV