© Joris Herregods

25ste editie van Maanrock breekt op alle vlakken records: “Dit kan tellen als verjaardagstaart”

Mechelen -

Terwijl De Kreuners de Mechelse Grote Markt in vuur en vlam zetten, is het tijd om een balans op te maken van de 25ste editie van Maanrock. In enkele woorden samengevat: onwaarschijnlijk breed muzikaal aanbod, succesvolle zijpodia, weinig of geen incidenten en volk, … heel veel volk.

Ward Bosmans

Na twee jaar zonder échte Maanrock was de knaldrang duidelijk hoog bij de Mechelaars. “Zowel vrijdag als zaterdag zakten bij benadering 35.000 tot 40.000 bezoekers af naar het centrum van Mechelen. Reken er daar op zondag nog eens ruim 40.000 bij en je komt aan 120.000 festivalgangers. Daarmee is de 25ste editie meteen ook de meest succesvolle van de voorbije tien jaar”, zegt Kristof Calvo, voorzitter van Mechelen Feest. “Dit kan tellen als verjaardagstaart. Ik wil alle Mechelaars bedanken dat ze met ons kwamen meevieren. Ik ben erg trots op alle medewerkers die bergen werk verzet hebben. Ik ben ook blij dat de formule met een heel breed aanbod duidelijk aanslaat.”

#LikeMe liet de Grote Markt zondag een eerste keer vollopen. © Joris Herregods

Van opera tot post metal

Het feit dat voor het eerst ook het podium op de Grote Markt al op vrijdag open was, heeft daar natuurlijk veel mee te maken. Maar tegelijkertijd mochten ook de verschillende zijpodia meer volk verwelkomen. Op zeven plaatsen in de binnenstad kon je genieten van de meest uiteenlopende genres muziek en cultuur. Maanrock bewees nogmaals dat alles kan. Van opera met Casco Phil op vrijdag op het Cultuurplein tot de psychedelische post metal van Psychonaut op zondag op datzelfde podium. Maar ook van de harmonieuze klanken van de Mechelse fanfares tot de aanstekelijke hits van de draaitafelhelden van Radio Botanique. De eclectische programmatie en de aandacht voor plaatselijk talent en lokale muzikanten zijn de voorbije jaren echt een van de zaken geworden waarin Maanrock zich onderscheidt van andere festivals.

Net als de M-Crew, dat is de naam waaronder het legertje vrijwilligers van Maanrock bekendstaat. Het is een hecht team dat bestaat uit een mix van tientallen anciens die al vele jaren meedraaien en een ploeg van geëngageerde mensen die vrijwilligerswerk doen om voor zichzelf of hun vereniging een centje bij te verdienen. Om je een idee te geven hoe zwaar het is... de coördinator van Maanrock wandelde elke festivaldag tussen 30 en 35 kilometer tussen de verschillende podia.

De knaldrang was groot bij de bezoekers. © Joris Herregods

Ook opvallend: Maanrock is een echt familiefestival waar er weinig of geen incidenten te noteren vallen. Enkele vechtpartijtjes onder dronken festivalgangers niet te na gesproken.

Bij het optreden van Metejoor moest de Grote Markt een eerste keer afgesloten worden. © Joris Herregods

De hoogtepunten

Iedereen vond ongetwijfeld een Maanrock naar zijn smaak. Echte uitschieters kiezen is dan ook een moeilijke zaak, maar niemand zal ontkennen dat Clouseau ook na al die jaren nog een massa mensen kan bekoren. Dat ook opera thuishoort op een festival. Dat met #LikeMe ook de jeugd niet vergeten werd. Dat de immens populaire Metejoor ervoor zorgde dat de Grote Markt een eerste keer werd afgesloten. Dat ook de pensioengerechtigde versie van De Kreuners er nog steeds staat. Dat er veel Mechels talent is met maar liefst drie lokale finalisten in de Maanrockrally, Radio Botanique op het Feestpodium en de Hafabra’s op het Cultuurplein. En misschien viel het een beetje tussen de plooien, maar de Oekrainse Anna Hodorovskaya die in eigen land een echte ster is en in maart naar België vluchtte, pakte zaterdag in geen tijd het Mechelse publiek in met haar prachtige stem. Ook de nieuwe locatie van Moes in de Sinte-Mettetuin en de Speelplaats op de Botermarkt waren een schot in de roos.

Ook na al die jaren staan De Kreuners er nog steeds. © Joris Herregods

Bullets. wint MaanrockrallyKortom, de 25ste editie is er eentje die niet snel zal vergeten worden. Het deed deugd om maskerloos uit de bol te mogen gaan. Het is nu al uitkijken naar editie 26 van Maanrock. Een band is al zeker dat ze op de affiche staan. Bullets. uit Sint-Katelijne-Waver won de Maanrockrally en mag volgend jaar het festival openen op het hoofdpodium. Hij brengt emotionele hip hop met een vleugje indie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Maanrock