Onder meer Villa Phlips in Grobbendonk doet de deuren open op Open Monumentendag. © RR

Erfgoeddiensten tonen duurzame toekomst voor modernistische panden

Beerse, Grobbendonk, Mol, Vosselaar -

Onze regio telt heel wat architecturaal waardevolle gebouwen. De uitdagingen om hen te behouden zijn echter groot. Bezoekers kunnen zondag op Open Monumentendag de renovaties van enkele modernistische parels bekijken.

Wouter Adriaensen

Modernistische architectuur focuste op het functionele en de vernieuwing. Architecten kozen voor geometrische structuren en nieuwe bouwmaterialen. De provincie Antwerpen kent heel wat voorbeelden, van het vroegmodernisme van René Van Steenbergen over het brutalisme van de Turnhoutse School tot het postmodernisme van Jo Crepain.

De architecten waren vooruitstrevend, hun werk wordt nog steeds internationaal gewaardeerd. “Tegelijk plaatst ze ons voor grote uitdagingen”, stelt Sarah Lauwers van Erfgoed Noorderkempen. “Energiezuinig zijn ze meestal niet en ook bouwtechnisch treden er problemen op. Daardoor dreigen ze hun eigenheid te verliezen of zelfs gesloopt te worden, wat uiteraard voor beroering zorgt.”

Vrijetijdshuis

Daarom gingen de Kempense onroerenderfgoeddiensten en AR-TUR, met steun van de Europese Unie, op zoek naar voorbeelden van duurzame verbouwingen van modernistische erfgoedpanden. Je kan zondag enkele daarvan bezoeken onder begeleiding van de eigenaars, architecten of bouwheren.

“In Beerse plaatste i.s.m. architecten uit Antwerpen een extra verdieping op de woning Van de Vliet, een ontwerp van Paul Neefs”, geeft Sarah Lauwers als voorbeeld. “In Mol is de pas gerenoveerde en verduurzaamde Atoomwijk te bezoeken. In Vosselaar werd de parochiekerk gerestaureerd en herbestemd tot vrijetijdshuis, een ontwerp van Marc Dessauvage dat verbouwd werd door Studio Roma. En in Grobbendonk leidt de bouwheer je rond in Villa Philips.”

www.erfgoednoorderkempen.be/omd

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio