© ATV

Antwerp pakt 15 op 15 na comeback in eerste topper tegen AA Gent

De Great Old heeft na de Europese uitschakeling van donderdag op gepaste wijze geantwoord. Antwerp kwam aanvankelijk achter op het veld van AA Gent na een afgeweken vrijschop van Kums, maar Janssen en Frey, voor het eerst samen in de spits, zetten nog voor de rust de scheve situatie recht. Na het geblesseerd uitvallen van Frey en nog meer tactische bijsturingen na de rust beperkte Antwerp zich tot de voorsprong vasthouden. Goed voor een vijfde opeenvolgende zege. Woensdag komt Union op bezoek voor de inhaalmatch van speeldag 5.

Diederik Geypen

LEES OOK. ONS OORDEEL. Janssen opent zijn rekening na sterke prestatie, tegenslag voor spitsbroeder Frey

Janssen en Frey samen voorin, daar keken we wel naar uit. Om het Zwitserse-Nederlandse duo aan de aftrap te brengen schakelde Van Bommel zijn formatie om naar een 3-5-2, met het drietal Almeida-Alderweireld-Pacho centraal achterin. Bataille versierde als rechter wingback zijn eerste basisplaats. De Laet zat dan weer een eerste keer op de bank.

VAR redt Laforge (3x)

De eerste periode vloog behoorlijk snel voorbij, ondanks het kille windje in de Ghelamco Arena en de vijf minuten blessuretijd. Die extra time had te maken met drie VAR-tussenkomsten. Eerst corrigeerde de videoref een door Laforge gefloten strafschop. De herhaling maakte duidelijk dat Almeida handspel beging buiten de zestien. Het thuispubliek baalde, maar niet voor lang. Met een afgeweken vrije trap op Vines schoot Kums zijn ploeg op voorsprong.

 ©  BELGA

Het Antwerpse antwoord liet niet lang op zich wachten. In een scrimmage wonnen de Sinjoren tot drie keer toe het kopduel. Janssen profiteerde en schoot zijn eerste van het seizoen kurkdroog in het dak van het doel. Via een penaltygoal van Frey – aan 125 km/uur nota bene – gingen de bezoekers op en over de thuisploeg. Twee scorende spitsen. Van Bommel kon zijn geluk niet op. Oh ja, ook hier had Laforge de fase voordien fout ingeschat. Odjidja maakte wel degelijk een strafschopovertreding op Yusuf.

Met de discutabele momenten waren we in deze eerste helft na de 1-2 nog niet klaar. Toen Pacho het leer wegtikte en Cuypers tegen de grond ging, wees Laforge naar de stip. Onterecht, stelde de arbiter na het bekijken van de beelden alweer vast. Geen elfmeter voor de Buffalo’s, wel een voorsprong voor Antwerp halfweg. Toch was er niet alleen optimisme bij de ploeg van Van Bommel. Even voor het rustsignaal moest Frey geblesseerd naar de kant. Uit zijn trekkebenen konden we afleiden dat de situatie er niet te best uit ziet.

Antwerp controleert, Gent forceert weinig

De tweede periode had een pak minder amusementswaarde dan de eerste. Antwerp zakte in, Gent kreeg de bal, maar deed er weinig mee. En als er al eens een bal goed viel, stond er altijd wel een roodhemd in de weg. Cuypers kwam in blessuretijd nog dicht bij de gelijkmaker, maar uiteindelijk hield Antwerp makkelijk stand. RAFC legt met een knappe 15 op 15 nog steeds een foutloos parcours af in de competitie en zet Gent voorlopig op zeven punten.

LEES OOK. REACTIES. Jelle Bataille Man van de Match bij eerste basisplaats: “Ik heb getwijfeld over mijn toekomst bij Antwerp”

 ©  BELGA

    Vastgoed

    Jobs in de regio