Themabeeld. © BELGAIMAGE

Er groeien meer avocado’s en exotische planten in het Verenigd Koninkrijk door het warme weer

In het Verenigd Koninkrijk groeien er meer exotische planten zoals vijgen en avocado’s door het enorm warme weer deze zomer. Dat schrijft BBC News. Huisplanten groeien nu goed buiten, terwijl de traditionele Britse varianten het minder goed doen. Het tekort aan water zou volgens experts in de toekomst voor problemen kunnen zorgen.

Het is al warm en droog geweest deze zomer, ook in het Verenigd Koninkrijk, en dat voelen ze er zelfs in het noorden. In de subtropische tuinen van Harlow Carr, in Harrogate, een gemeente ten noorden van Leeds, overleven bananen, dahlias en sommige gembervarianten het steeds beter in de winter.

Die hoge temperaturen in het noorden zijn volgens het Brits nationaal weerkundig instituut te wijten aan de klimaatverandering. Maar deskundigen waarschuwen er ook voor dat aanhoudende hete, droge zomers zoals die van dit jaar een negatieve invloed zullen hebben op de gewassen. Alle planten hebben water nodig om te groeien en zich te vestigen.

“In het begin worden warme zomers verwelkomd in het Verenigd Koninkrijk en zijn ze een leuke opportuniteit om nieuwe exotische planten te kweken”, zegt Chris Atkinson, plantenexpert aan de Universiteit van Greenwich. “Maar watertekort kan leiden tot minder effectieve groei van eender welke plant.” (svo)

Vastgoed

Jobs in de regio