De Croo en Van der Straeten sluiten plafonnering van energieprijzen op Belgisch niveau niet langer uit

Ons land is al langer voorstander van een plafonnering van de energieprijzen, maar op Europees vlak gaat het niet vooruit. Eerste minister Alexander De Croo en energieminister Tinne Van der Straeten sluiten daarom niet langer uit dat België zelf ingrijpt. Zo’n plafonnering zou per gezin een jaarlijkse besparing van 770 euro kunnen betekenen, klinkt het.

Nu de energieprijzen elke dag records breken, kan onze federale regering niet langer wachten. Eerste minister Alexander De Croo (Open Vld) roept daarom woensdag een Overlegcomité bij elkaar. En op het vlak van maatregelen is niets nog uitgesloten zo blijkt.

De plafonnering van de energieprijzen op Europees vlak is één van de grote strijdpunten van energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) en onze premier. Die laatste bepleitte dat standpunt ook al op een Europese top in maart.

LEES OOK. Is een warmtepomp écht de Heilige Graal in de strijd tegen de hoge factuur?

Toen werd besloten dat zo’n Europese plafonnering zou bekeken worden, maar een half jaar later is er nog niets van in huis gekomen. Volgens eerste minister De Croo is het daarom tijd om zelf het heft in handen te nemen. “We kunnen dit niet blijven oplossen met energiecheques en verlagingen van belastingen”, zei hij bij VRT NWS. Volgens hem is het wel erg moeilijk om dit in een land zoals België zelf te doen, doordat de elektriciteits- en gasmarkt in West-Europa eigenlijk één is. “Veruit de meest efficiënte manier om dit aan te pakken, is Europees. Maar als dat niet lukt, zullen we alle andere opties ook bekijken. Die opties zijn wel minder sterk en zullen wel minder effect hebben”, zei hij.

Van der Straeten benadrukte bij VTM Nieuws zondagmiddag dat zo’n plafonnering “absoluut realistisch” en “absoluut nodig” is. “De prijzen zijn historisch hoog. De jaarfactuur is een maandfactuur geworden. Het systeem werkt gewoon niet meer. We moeten dat systeem ten gronde aanpakken. We pleiten daar al langer voor en zien nu ook dat Duitsland ook inziet dat het nodig is”, zegt ze. Zo’n prijsplafond op Europees niveau zou volgens Van der Straeten een besparing van 770 euro per jaar kunnen betekenen op de energiefactuur. “Dat toont hoe groot het probleem is en hoeveel winst er gemaakt worden. We moeten de rust wat terugbrengen op de markt.”

LEES OOK. “Leg nu zonnepanelen en je verdient ze binnen 1,5 jaar terug.” Klopt die opvallende uitspraak?

De minister is ook vastbesloten om die overwinsten aan te pakken. “Dat is geen kwestie van geloof, maar wel van doen. Energiebedrijven worden rijk door die hoge energieprijzen”, zegt ze. Wettelijk is het volgens haar mogelijk. Daarvoor kijkt ze naar het Italiaanse voorbeeld: de “buitensporige winsten” extra belasten.

Voorts benadrukt Van der Straeten dat ze op Belgisch niveau nieuwe steunmaatregelen uitwerkt. Ze noemt een verlenging van het uitgebreide sociale tarief volgend jaar en een plaffonering ervan “noodzakelijk”.

 (sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER