Zes doden en zeven gewonden nadat vrachtwagen inrijdt op buurtfeest in Nederland: chauffeur blijft in cel tot bloedresultaten bekend zijn

In Nieuw-Beijerland in Nederland zijn zaterdagavond zes mensen om het leven gekomen toen een vrachtwagen van de dijk raakte en inreed op een buurtfeest. Er zijn ook zeven gewonden. Dit weten we al over het drama.

Het ongeluk gebeurde zaterdag omstreeks 18.00 uur op de Zuidzijdsedijk in een dorp ten zuiden van Rotterdam. Tientallen buurtbewoners waren er naar jaarlijkse gewoonte een barbecue aan het organiseren toen een man met zijn vrachtwagen op hen inreed.

LEES OOK. Burgemeester over dodelijke “ramp” met vrachtwagen bij Rotterdam: “Mensen zijn echt in shock”

Volgens de politie zijn daarbij zes doden gevallen. Het zou gaan om drie mannen (50, 41 en 62 jaar oud) en drie vrouwen (32, 28 en 75 jaar oud). Volgens de regionale omroep Rijnmond zouden drie slachtoffers uit één familie komen. Het gaat om een moeder, een zoon en een acht maanden zwangere schoondochter.

Er zouden ook zeven gewonden zijn, waarvan één persoon in kritieke toestand. Zij liggen alle zeven in het ziekenhuis. Het duurde enige tijd eer het aantal slachtoffers bevestigd werd. De politie liet zaterdagavond verstaan dat de vrachtwagen eerste getakeld moest worden. Er lagen mogelijk nog slachtoffers onder het voertuig.

De dijk, die bij het dorp ligt, loopt scherp af, met in de berm weinig uitwijkruimte. Op de plaats van het ongeluk is een grote ravage zichtbaar, met onder meer omver gereden picknicktafels. Rondom de vrachtauto werden hekken geplaatst.

(Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Spanjaard

De oorzaak van het ongeval wordt momenteel nog onderzocht. De chauffeur van de vrachtwagen is ongedeerd en werd aangehouden. Het zou om een 46-jarige Spaanse man gaan die voor het transportbedrijf El Mosca reed. De man zou niet onder invloed van alcohol geweest zijn. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval.

Zijn transportbedrijf zegt tegen de Spaanse krant La Verdad dat de vrachtwagen van de weg raakte omdat de truck een bestelwagen probeerde te ontwijken. De politie heeft die versie van de feiten nog niet bevestigd. Het zou kunnen gaan om de witte bestelbus, waarnaar de politie kort na het ongeluk op zoek was. De bestuurder van het busje heeft zich inmiddels bij de politie gemeld en is gehoord als getuige.

Ooggetuigen vertellen aan Nederlandse media dat ze de vrachtwagen een beetje verderop stil hadden zien staan aan een kruispunt, daarna gaf de bestuurder gas en reed hij dwars door de barbecuetent heen. Buurtbewoners wilden slachtoffers hulp bieden, maar al snel werd duidelijk dat daar een gespecialiseerd team voor nodig was. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Ook drie traumahelikopters moesten hulp verlenen.

Slachtofferhulp kwam ook ter plaatse om ooggetuigen en andere buurtbewoners bij te staan na het drama.

Bloedproef

Op een persconferentie in het gemeentehuis van Hoeksche Waard werd zondagavond meer uitleg gegeven. Onder meer over het onderzoek. De officier van Justitie zegt dat de chauffeur een negatieve alcohol- en drugstest heeft afgelegd. “Maar het onderzoek gaat voort. De vrachtwagen is in beslag genomen voor technisch onderzoek. Ook al onderzocht worden op de chauffeur niet onwel werd en of hij niet aan het telefoneren was toen hij drama gebeurde. Er is ook bloed afgenomen. Maandag weten we met zekerheid of hij geen verdovende middelen heeft genomen of bepaalde medicijnen die invloed kunnen gehad hebben op zijn rijgedrag. Tot wanner we de resultaten van dat bloedonderzoek kennen, blijft hij zeker in cel.”

 ©  AFP

 ©  Belgaimage

 ©  Belgaimage

 ©  Belgaimage

 (sgg)

Vastgoed

Jobs in de regio