Een van de medewerkers bedient de laatste klanten in de Match op de Haverwerf. © Sven Van Haezendonck 

Match aan Lamot sluit na zeventien jaar de deuren: “Het doet me pijn aan het hart, ik wil onze klanten bedanken”

Mechelen -

Veel rekken zijn leeg of zo goed als leeg, klanten doen hun laatste boodschappen. De supermarkt Match aan Lamot in Mechelen sluit vrijdagavond na zeventien jaar definitief de deuren. In de plaats komt een winkel van Colruyt Group. Negen personeelsleden verhuizen mee naar een nieuwe vestiging van Louis Delhaize in parking Keerdok.

Sven Van Haezendonck

In het najaar van 2021 kondigde de directie van Match zelf de sluiting aan bij het personeel, zo’n 35 medewerkers. Colruyt Group heeft het pand op de Haverwerf gekocht en daardoor moet Match wijken. Dat nieuws kwam hard aan bij de personeelsleden en zorgde voor grote ongerustheid. In de supermarkt werkten veel vaste mensen met een anciënniteit van makkelijk twintig en zelfs meer dan dertig jaar.

Uitzicht op hun toekomst hadden de medewerkers toen nog niet. Van meet af aan drongen de vakbonden bij het bedrijf aan voor een sociaal aanvaardbare oplossing. Match kondigde aan volop bezig te zijn met het zoeken naar oplossingen. Het bedrijf keek ook uit naar een nieuwe locatie. Die heeft het gevonden in de nieuwe parking Keerdok in de Elektriciteitsstraat, vlak bij het kruispunt van McDonald’s.

Geen gedwongen ontslagen

Uiteindelijk kwam het in juni alsnog tot een staking, toen bleek dat niet iedereen mee de overstap kon maken naar de nieuwe, kleinere winkel. Alhoewel de toenmalige CEO zich daartoe had geëngageerd.

LEES OOK. Stakende personeelsleden houden Match aan Lamot dicht: “Niet iedereen kan mee naar nieuwe supermarkt in parking Keerdok”

Na onderhandelingen met de nieuwe top van Match kwam er een oplossing uit de bus. “Het is niet tot gedwongen ontslagen gekomen. Er kwam een uitstapregeling voor mensen die wilden vertrekken. Anderen maken de overstap naar een andere vestiging van Match en negen mensen verhuizen naar de winkel aan het Keerdok”, vertelt Matthieu Marin, vakbondssecretaris bij BBTK.

De rekken in de supermarkt zijn leeg of zo goed als leeg. ©  Sven Van Haezendonck

In de supermarkt bedienen winkelbedienden vrijdagavond hun laatste klanten. “Het doet me pijn aan het hart. We gaan deze locatie en de klanten missen. Ik wil hen bedanken”, zegt een van de anciens. De buurtsupermarkt van Louis Delhaize in parking Keerdok verwelkomt normaal gezien in het vroege voorjaar van 2023 de eerste klanten.

Colruyt zit in laatste fase

Colruyt Group heeft ondertussen een omgevingsvergunning bekomen om op de Haverwerf een winkel uit te baten. “We zitten vandaag in een laatste fase wat betreft beslissingen rond de bestemming voor dit pand. We komen erop terug zodra de finale knopen werden doorgehakt””, reageert Hanne Poppe, woordvoerder van Colruyt Group. Het Belgisch familiebedrijf baat supermarktconcepten zoals Bio-Planet, Cru, Okay en Spar uit.

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio