© ATV

Filip Dewinter (Vlaams Belang): “Neemt De Wever zelf wel de strijd tegen drugs ernstig?”

Antwerpen -

Vlaams Belang hekelt het mediaoptreden van Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Op onze vraag om een extra gemeenteraad te organiseren, wou hij niet ingaan, maar de pers kan hij blijkbaar wel te woord staan.” Dewinter suggereert ook een drugstest voor iedereen in de politiek.

Sacha Van Wiele

LEES OOK. Bart De Wever over drugsoorlog in zijn stad: “Ik moet aan de lopende band politiemensen ontslaan wegens drugsgebruik”

Dat burgemeester De Wever niet versneld uit vakantie kwam en er geen vervroegde extra gemeente- en raadscommissie werd georganiseerd over het drugsgeweld, stoot Antwerps oppositiepartij Vlaams Belang tegen de borst.

“De Vivaldi-regering neemt de strijd tegen drugs inderdaad niet ernstig genoeg, maar de vraag is of hij het zelf wel doet”, zegt Dewinter. “Terwijl er bijna dagelijks kogels en granaten werden afgevuurd, bleef hij rustig op vakantie.”

Dewinter vindt het niet kunnen dat De Wever een mediaoffensief is gestart, maar weigert om de Antwerpse gemeenteraad tekst en uitleg te verschaffen over het drugsgeweld.

“Er kwam zelfs geen vervroegde extra themacommissie”, zegt Dewinter. “Hij ontwijkt zo elk democratische debat.”

De themacommissie komt er wel op 19 september. Volgens De Wever was het niet mogelijk om die eerder te organiseren omdat er rekening moest worden gehouden met de agenda van mensen van onder meer de lokale politie en het parket.

Elite

Dewinter treedt De Wever bij als die het heeft over de maatschappelijke en politieke elite die de strijd tegen drugs heeft opgegeven.

“Het klopt dat in sommige kringen in de maatschappij bon ton is om drugs en met name cocaïne te gebruiken”, zegt Dewinter. “Maar wat de politieke elite betreft, zou hij toch best eens kijken naar zijn eigen coalitie in Antwerpen. In tegenstelling tot zijn socialistische coalitiepartners hebben wij namelijk nooit gepleit voor een legalisering van drugs en zullen wij hier ons altijd tegen blijven verzetten.”

Signaal

Dat De Wever als voorbeeld elke drie maand een drugstest wil afleggen, krijgt de steun van het Vlaams Belang.

“Als signaal in de strijd tegen drugs kan dit zeker tellen”, zegt Dewinter. “Wij zouden dit niet alleen steunen, maar ook durven uitbreiden naar gans de politiek. Alleen is de vraag of iedereen in de Vivaldi-regering en zelfs binnen de N-VA hier voor staat te springen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Bart De Wever Antwerpen