© ATV

Enorme glazen wand houdt verkeerslawaai Ring tegen in nieuw Antwerps woonproject

Antwerpen -

Op de hoek van de Desguinlei met de Karel Oomsstraat in Antwerpen is het nieuwbouwproject Louise Marie opgeleverd. Het woonproject omvat 207 appartementen die op vijf na allemaal verkocht zijn. Opvallend is de metershoge glazen wand tussen de twee woontorens die het verkeerslawaai van de Singel en de Ring grotendeels tegenhoudt.

Elien Van Wynsberghe

Eind jaren 50 opende op de site aan de Desguinlei kinderziekenhuis Louise Marie. “Het ziekenhuis werd opgetrokken in modernistische stijl maar raakte in 1997 in onbruik”, weet Michiel Vanhaverbeke van Polo Architecten. “ Nadien werden er plannen gemaakt voor kantoorgebouwen maar die piste werd uiteindelijk verlaten. In 2013 organiseerde projectontwikkelaar Cores samen met de stad Antwerpen een architectuurwedstrijd waarbij het ontwerp van Polo werd geselecteerd.”

Het duurde nog enkele jaren alvorens de effectieve bouwwerken van start konden gaan maar in 2019 ging de schop de grond in. Vandaag prijken op de site twee grote woontorens die met elkaar verbonden worden door een glazen scherm.

Architect Michiel Vanhaverbeke (links) en Luk Lemmens (tweede rechts).  © Joris Herregods

“Louise Marie is een voorbeeld van hoe we in de toekomst met de ruimte binnen onze provincie zullen moeten omgaan: zuinig, duurzaam en respectvol. Want de beschikbare open ruimte wordt almaar schaarser”, aldus eerste gedeputeerde van de provincie Antwerpen Luk Lemmens (N-VA). “Volgens onze visie is hoogbouw op doordachte plekken en mits bundeling van functies de aanpak van de toekomst.”

In totaal bestaat het nieuwbouwproject uit 207 appartementen. “Dat gaat van kleine appartementen met één slaapkamer van 60 m² tot drieslaapkamerappartementen van 150 m² en enkele penthouses van zo’n 200 m²”, zegt Sophie Deprez van Cores. Enkel de twee penthouses en drie grote appartementen staan nog te koop. “Om deze woningen in de kijker te plaatsen, organiseren we er op 3 september een vernissage in samenwerking met het Art Forum. Zo kunnen geïnteresseerden het woonproject op een originele manier komen ontdekken.”

Het glazen scherm. © Joris Herregods

Fitness en carwash

Tussen de woontorens werd een groene parktuin aangelegd. Een wadi met oevergewassen zorgt voor de opvang en infiltratie van regenwater. En dan is er nog de grote glazen wand die beide torens met elkaar verbindt. “Bij een hoog bouwvolume is windhinder een bijzonder belangrijk aandachtspunt”, legt architect Vanhaverbeke uit.

“Daarnaast zorgt de locatie langs de Singel en de Ring voor lawaaihinder van verkeer. Via dit glazen geluidsscherm creëren we alsnog een ideale woonomgeving. Het geluid wordt teruggedrongen tot een normaal achtergrondgeluid. En de toekomstige overkapping van de Ring zal alleen maar voor extra voordelen zorgen. Zonder deze wand zou het op deze locatie onleefbaar zijn.”

 © Joris Herregods

Conciërge Christel Verlinden nam als een van de eerste bewoners haar intrek in het nieuwbouwproject. “Ik woon hier sinds 1 maart. Intussen is ongeveer de helft van de appartementen ingevuld”, weet ze.

“Wie hier komt wonen? Dat is een echte mix van mensen. Jong en oud en mensen van alle nationaliteiten. Mij sprak vooral de ligging aan en het feit dat ik dit een prachtig gebouw vind. En daarnaast worden hier tal van faciliteiten aangeboden. Denk aan een fitnessruimte, een carwash, er is een schoenmaker, iemand die brood komt leveren, een kapper, een manicure,... Dat totaalverhaal spreekt veel mensen aan.”

Concierge Christel Verlinden. © Joris Herregods

 © Joris Herregods

De penthouses kunnen worden bezocht tijdens een vernissage op 3 september. Ook de andere wooneenheden die nog niet verkocht zijn, worden dan ingevuld met kunstwerken en kunnen worden bezocht. © Joris Herregods

Sophie Deprez van projectontwikkelaar Cores. © Joris Herregods

 © Joris Herregods

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen