De SpaceBuzz. © Patrick De Roo

Een tripje Antwerpen - heelal met raket SpaceBuzz? Binnenkort kan het: “Magie van ruimte gebruiken om van aarde mooiere plek te maken”

Antwerpen -

Het klinkt misschien een beetje absurd, maar wie donderdag aan de aardse warmte wilde ontsnappen, kon verkoeling zoeken in het heelal. De Nederlandse raket SpaceBuzz landde namelijk aan de inkom van ruimtevaartexpo Space: The Human Quest. Uiteraard bleef de bus op de grond, maar meer dan een VR-bril had je niet nodig om jezelf een kwartier lang astronaut te wanen. De opzet van de raket? “Zo veel mogelijk mensen ambassadeur van onze aarde maken.”

Het was een apart zicht: vlak voor de inkom van ruimtevaartexpo Space: The Human Quest doemde donderdag plotsklaps een raket op. Wie verstand heeft van ruimtevaart, had natuurlijk snel in de gaten dat het om een replica ging, maar kinderen keken hun ogen uit. “En dat is exact wat de educatieve non-profitstichting SpaceBuzz wil bereiken”, vertelt Janine Geysen, directrice van de Nederlandse organisatie.

De SpaceBuzz aan de inkom van de expo. © Patrick De Roo

Veel tijd voor meer uitleg was er voorlopig niet, want de SpaceBuzz stond op het punt de aarde te verlaten, en dat moment wilden we niet missen. Voor die bijzondere gelegenheid daagden slechts een paar astronauten op, maar dat maakte het enthousiasme van reisbegeleider André Kuipers er niet minder op.

De astronauten van dienst. © Patrick De Roo

De legendarische Nederlandse astronaut was niet in persona aanwezig, maar daar merkten de passagiers niets van. Wie plaatsnam op een van de negen stoelen, kreeg namelijk meteen een VR-bril op het hoofd. Plots leek het heelal heel dichtbij te komen.

Aan boord met echte astronaut

Na een korte verwelkoming in de raket bracht Kuipers alles in gereedheid voor de lancering. De fenomenale VR-technologie en de bewegende stoelen maakten het tot een filmische en haast levensechte ervaring. De motor begon te draaien en luttele seconden later zweefde de raket boven de aarde. “Alles wat je ziet is echt. We gebruiken beelden die Kuipers schoot tijdens zijn expedities in de ruimte, het is prachtig.” En ongelijk heeft Geysen allerminst.

De jongste astronaut aan boord. © Patrick De Roo

We vliegen boven Nederland, zien de Waddeneilanden en passeren nog even langs Borneo en het Amazonewoud. Een paar minuten later zijn de astronauten van dienst ook getuige van het noorderlicht, in volle glorie. Tijdens de trip krijgen de passagiers vakkundige uitleg van Kuipers, die na een uitje richting de maan de raket moeiteloos door de dampkring terug op de begane grond plaatst.

Geïnspireerd op overview effect

Een intense twaalf minuten, maar een heuse beleving. Heel leerrijk bovendien, “maar dat is de bedoeling”, aldus Geysen. “De raket maakt deel uit van een internationaal educatieprogramma dat we uitrollen op scholen. Het is echt bedoeld om kinderen en volwassenen een ander perspectief op de aarde te bezorgen. De hele ervaring is geïnspireerd op het overview effect: astronauten kijken vanuit de ruimte naar onze planeet en voelen zich daardoor zo sterk verbonden met hun omgeving, dat ze er zich bij terugkeer voor willen inzetten. De kleine blauwe planeet lijkt erg kwetsbaar in de grote duisternis.”

De raket. © Patrick De Roo

Met de VR-ervaring wil SpaceBuzz hetzelfde effect creëren bij mensen die waarschijnlijk nooit in de ruimte zullen geraken. “Daarom rollen we het educatieprogramma uit op scholen. Kinderen doorlopen een heel traject, leggen onder meer hun astronautenexamen af en worden uiteindelijk ambassadeurs van de aarde.”

Nieuwe landing in oktober

De hele ervaring gaat dus om veel meer dan louter ruimtevaart. “We gebruiken de magie om kinderen de aarde te laten ontdekken en er een mooiere plek van te maken. Op het einde van hun opleiding moeten ze trouwens aangeven wat ze de komende tijd voor deze prachtige planeet zullen doen”, besluit Geysen.

De raket wil vooral kinderen aanspreken. © Patrick De Roo

De SpaceBuzz zette donderdagnamiddag koers naar zijn volgende bestemming, maar op 3 en 4 oktober krijgen deelnemende scholen de kans om de ruimtereis te maken. In de namiddag zal de raket dan ook voor het gewone publiek toegankelijk zijn. (lava)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners