Geitestoet 2015: een oude stootkar vol groenten. © District Wilrijk

Binnen exact één maand weer Geitestoet in Wilrijk: “Lange Wapper-praalwagen is het hoogtepunt”

Wilrijk -

Over exact een maand trekt de Geitestoet weer door de straten van Wilrijk. Die gaat normaal gezien elke vijf jaar door, maar werd door de coronacrisis twee jaar uitgesteld. “Je merkt dat gans Wilrijk uitkijkt naar dit topevenement”, zegt Wilrijks schepen van de Geitestoet, Werner Theuns.

De Geitestoet trok voor het eerst in 1965 door Wilrijk. De optocht vertelt de lange geschiedenis van het district, ook wel het Geitendorp genoemd, en de mythische figuur Lange Wapper die er geboren werd.

“De praalwagen van Lange Wapper vormt het hoogtepunt van de stoet”, zegt het district. Op zijn tocht wordt hij vergezeld door de Wilrijkse reuzen en stripfiguur Jommeke, die in Wilrijk voor het eerst op papier werd gezet. “Maar er zijn ook verschillende historische praalwagens, dans- en muziekgroepen en in totaal meer dan duizend figuranten. Die staan garant voor een spektakel voor jong en oud.”

Lange Wapper, Geitestoet 2015. © District Wilrijk

Sinds 1990 gaat de stoet om de vijf jaar uit met telkens tienduizenden bezoekers. “De Geitestoet is de ‘nationale feestdag’ van Wilrijk”, vindt Wilrijks districtsburgemeester Kristof Bossuyt. “Iedereen komt die dag op straat. We nodigen gans Antwerpen uit om mee te komen vieren.”

Tiental figuranten gezocht

Voor één tafereel is de organisatie nog op zoek naar figuranten. Voor het voetbal en touwtrekken tijdens de Olympische Spelen van 1920 zoeken de organisatoren nog een tiental jonge sporters tussen 18 en 30 jaar. Ook vrijwilligers die mee wagens willen duwen of een oogje in het zeil houden naast het parcours zijn welkom.

“De komende weken zal een uitgebreide reclamecampagne in Wilrijk en daarbuiten te zien zijn”, zegt voorzitter van de Geitestoet, Raymond Van de Weyer. “Wie graag een raamaffiche wil ophangen, kan een gratis exemplaar ophalen in het gemeenschapscentrum aan de Bist 1.”

De Geitestoet trekt op 25 september vanaf 15.30 uur door onder meer de Doornstraat, de Bist, de Heistraat en de Jules Moretuslei. Toegang is gratis, maar tribunetickets koop je voor 20 euro via de website van Schouwburg De Kern. Voor en na de stoet staat er een speeldorp op de Bist. Daar kan je ook gaan kijken naar een optreden van Sam Gooris. Het volledige programma vind je via deze link.

 © District Wilrijk

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio