© atv

Gewapende Nederlanders opgepakt aan eerder geviseerde woning: twee vrouwen en drie mannen aangehouden

Berchem -

De onderzoeksrechter heeft beslist vijf jonge Nederlanders, waaronder twee vrouwen, aan te houden op verdenking van verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Het vijftal werd woensdagnacht in Berchem onderschept met een oorlogswapen in hun wagen. Het incident speelde zich af in de buurt van de Deken De Winterstraat, waar eerder al drie aanslagen werden gepleegd.

vdaa, jtp

De feiten speelden zich woensdagnacht af rond 2.30u in Berchem. Een anonieme motorpatrouille van de Antwerpse politie merkte de wagen met Nederlandse nummerplaat op en vroeg bijstand van de mobiele eenheid voor een controle in de Lode Vissenaekenstraat. In de wagen zaten drie Nederlandse mannen tussen 18 en 20 jaar oud en twee Nederlandse vrouwen van 18 en 19 jaar.

“Tijdens de politiecontrole werd een wapen aangetroffen in hun voertuig”, vertelt parketwoordvoerster Kato Belmans. Volgens onze informatie gaat het om een oorlogswapen zoals een kalasjnikov en lag er ook een kogelwerende vest in de auto, maar in het belang van het onderzoek wil het Antwerpse parket daar geen extra informatie over geven.

“De vijf verdachten werden donderdagavond voorgeleid bij de onderzoeksrechter, die besliste hen alle vijf aan te houden op verdenking van verboden wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Maandag verschijnen ze voor de raadkamer”, zegt Belmans.

Al driemaal aanslag in straat

Wat de vijf verdachten exact van plan waren, wordt verder onderzocht door de federale gerechtelijke politie. Opmerkelijk is wel dat ze op een boogscheut van de Deken De Winterstraat in Berchem werden tegengehouden.

In die straat werden eerder al drie aanslagen gepleegd. Het laatste incident dateert van 3 augustus, toen een geparkeerde wagen in brand werd gestoken. Op de gevel brachten onbekenden ook de boodschap ‘snitch’ aan, wat zoveel betekent als ‘verklikker’.

LEES OOK. Wagen uitgebrand en duidelijke boodschap op voordeur: nieuwe aanslag in crimineel milieu

De bij een eerdere aanslag geviseerde woning, met de boodschap ‘snitch’ of ‘verklikker’. © PDR

In juli beschadigde een vuurwerkbom nog de gevel van datzelfde huis, drie jaar geleden ontplofte zelfs een granaat op straat. In het geviseerde pand woont Abdoladim E.H. (53). De familie wordt genoemd in verschillende drugsdossiers en is al langer verwikkeld in een gewelddadige vete met andere criminele groepen.

Pannenkoekenhuisje

Abdoladim was ook de uitbater van de voormalige horecazaak Stacks in de Volkstraat op het Antwerpse Zuid, recent nog het doelwit van verschillende aanslagen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) besliste vorige week dat het pannenkoekenhuisje de deuren moest sluiten, net als Poke Bowl Place in Borgerhout en Bens Hand Carwash in Deurne. Die zaken waren al eerder het doelwit van een of meerdere aanslagen en kunnen gelinkt worden aan de drugsmaffia.

Ook maandagnacht kon de politie vier gewapende Nederlanders oppakken. Dat gebeurde bij een controle op de Luitenant Lippenslaan in Borgerhout, vlak bij de Stenenbrug en dus ook vlak bij datzelfde Poke Bowl Place. De vier verdachten, twee minderjarigen en twee meerderjarigen, hadden een vuurwapen en munitie bij. In de wagen lagen ook producten die gebruikt kunnen worden om een brandbom te maken.

LEES OOK. Minderjarige verdachten van mogelijk verijdelde aanslag geplaatst in gesloten jeugdinstelling

De voordeur van het pannenkoekenhuisje Stacks in de Volkstraat raakte bij een aanslag beschadigd. © sare

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio